šalter
Alo!/Dejan Briza
šalter

Alo!/Dejan Briza

šalter, Foto: Alo!/Dejan Briza

Danas građani bez odlaska na šalter, putem interneta na svom računaru ili mobilnom telefonu, u svega nekoliko klikova mogu da imaju uvid u status svake nekretnine, da vide vlasničke listove, uknjižbu, zabeležbe i drugo, kaže za današnje "Večernje novosti" direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

"Umesto papira, mi smo formirali bazu podataka u kojoj građanima omogućavamo da onlajn dođu do 240 setova podataka, koji su potpuno ažurni i autorizovani", navodi Drašković.

Ipak, time digitalizacija katastra nije završena, već je sada u planu i povezivanje banaka, kako bi građani mogli putem mobilnog telefona da rade i druge poslove, poput brisovnica ili skidanja hipoteka nakon otplate kredita.

Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

"Ovaj sistem je omogućio da od godišnje prosečnih milion i po zahteva, čak više od 60 odsto bude predato bez dolaska na šaltere katastra. Do kraja godine svi zahtevi će se slati elektronskim putem, čime će se napraviti ogromna ušteda vremena i novca naših građana", tvrdi Drašković.

Što se tiče komasacije (procesa u kojem se zemljište dovodi u optimalno stanje), on kaže da ćemo moći da dobijemo podatke o tome ko je vlasnik i korisnik naše zemlje, jer je doneta odluka da se unapredi nadzor, ali i kvalitet našeg poljoprivrednog zemljišta.

Komentari (6)

sasa

11.02.2020 09:24

gde i kako uci u ovu bazu i da li je to samo u Bg..ovakav tekst nista ne znaci...nista se ne moze saznati...

mira

11.02.2020 10:10

U Srbiji samo 5 % gradjana je edukovano i zna da koristi racunar. Kako mislite to da izvedete, majke vam? Pa i sam gospodin Vucic, iako pametan covek je rekao da ne zna da koristi racunar. Sta ocekivati od ostalih?

Petar

11.02.2020 10:19

Koja je ovo kompanija napravila?

wikipedia

12.02.2020 01:19

jos ako moze svako da upiše šta želi

Tiki

13.02.2020 20:11

@wikipedia - Može, ako plati. Mimo računa i kome treba naravno.

mez

12.02.2020 16:28

Vau, posle toliko vremena su zapravo poceli da koriste racunare.