Kuga; Korona
Ilustracija
Kuga; Korona

Ilustracija

Kuga; Korona, Foto: Ilustracija

Pojavom korona virusa, svet se suočio sa nečim potpuno nepoznatim, a mere zaštite koje su preduzimane širom sveta, pratile su brojne teorije koje možemo nazvati zavereničkim. Ipak, čovečanstvo je i dalje ostalo uskraćeno za mnoge odgovore koji se tiču pojave korona virusa i širenja zaraze širom planete.

Na sve ovo, pojavila se i vesti o sumnji na prvi slučaj bubonske kuge u Kini, pa je zabrinutost sa razlogom porasla. Da li je korona veštački virus kao što tvrdi nobelovac koji je pronašao virus HIV? Ko je pustio i sa kakvim ciljem? Može li čovečanstvo da se suoči sa još težim oblicima patogena koji će zauvek promeniti svet ili samu ljudsku vrstu? Ko drži ključeve tajnih laboratorija u kojima se kriju virusi dovoljno moćni da istrebe čovečanstvo i može li neko da odluči da ih pusti?

Na to pitanje odgovaraju sagovornici portala Alo.rs epidemiolozi doktori Ana Gligić i Radmilo Petrović.

Bubonska kuga

Bubonska kuga se uglavnom širi putem inficiranih buva sa malih životinja. Ona isto tako može da bude rezultat izlaganja telesnim tečnostima mrtve životinje zaražene kugom. U bubonskoj formi kuge, bakterija ulazi kroz kožu putem buvljeg ujeda i putuje preko limfnih sudova do limfnih čvorova, uzrokujući oticanje. Dijagnoza se uspostavlja nalaženjem bakterije u krvi, ispljuvku, ili tečnosti iz limfnih čvorova. Termin bubonska je izveden iz grčke reči "prepona". Termini „buboni” se isto tako koristi za otekle limfne čvorove.

Inkubacija traje 3-5 dana. Početak bolesti je nagao sa simptomima opšte infekcije, povišenom temperaturom, jezom, groznicom, glavoboljom, povraćanjem, malaksalošću.

Bolesnik je zažarenog lica, uplašen, poremećenog stanja svesti i krvavim konjunktivama. 

Po kliničkom toku može da protiče u tri oblika:

Bubonska kuga - najčešći oblik, na mestu ujeda buve ili ogrebotine može se javiti vezikula (mehurić ispunjen tečnošću), pustula (sa gnojavim sadržajem), a zatim krusta. Već narednog dana limfne žlezde su jako uvećane i bolne (buboni). Formiraju se paketi žlezdi, koje često zagnoje i perforiraju kroz kožu. Proces na limfnim žlezdama praćen je burnim simptomima opšte infekcije. Ovaj oblik može da se komplikuje plućnim i septičnim oblikom i često se smrtno završava.

Primarna plućna kuga - manifestuje se pored teških opštih simptoma i kašljem, otežanim i ubrzanim disanjem, krvavim ispljuvkom i cijanozom (modra prebojenost). Tok bolesti je težak a smrtnost visoka.

Septični oblik kuge - javljaju se vrlo teški simptomi generalizovane sepse uz difuzna krvarenja po koži i sluzokoži- crna smrt. Uvek je veoma teško oboljenje koje se završava smrću.

Lečenje se sprovodi najstrožom izolacijom bolesnika, primenom lekova poput tetraciklina i streptomicina u energičnoj terapiji koja mora biti u visokim dnevnim dozama u trajanju od 7-8 dana.

BUBONSKA KUGA NIJE PRETNJA

Na naše pitanje da li bi trebalo da se plašimo kuge danas, Radmilo je dao ohrabrujuć odgovor. 

- Niko ne treba da se plaši toga, čak ni u Kini ona neće da se širi, oni će sa lakoćom da suzbiju svaki vid te bakterije jednostavnim antibioticima. 

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović

printscreen

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, Foto: printscreen

OZNAKA ZA SMRT

Jedna od takvih je i ona sada već čuvena u Vuhanu u kojoj je izbila pandemija koronavirusa.

Laboratorije su prostorno odvojene od ostalih kolektiva u okviru klinika gde se nalaze, a sve što ulazi i izlazi iz njih, bilo u aero ili tečnom stanju, mora da prođe kroz posebne filtere.

Jedna od teorija zavere u vezi koronavirusa je takva da je i sam COVID-19 iznet slučajno iz laboratorije, međutim, to do sada nije dokazano.

Naš sagovornik doktor Petrović potvrdio nam je postojanje ovakvih laboratorija. 

NEVIDLJIVI NEPRIJATELJ KOJIM JE ZAPOČET TREĆI SVETSKI RAT

Na naše pitanje da li je korona proba za nešto mnogo gore što nas čeka, Petrović kaže: 

SENZACIONALIZAM

Pročitajte:

Ana Gligić

Youtube printscreen / N1

Ana Gligić, Foto: Youtube printscreen

Ova čuvena doktorka podseća da su skoro mediji izvestili i o pojavi hemoralgijska groznica s bubrežnim sindromom u Kini i ističe da to nije nikakva novost, već se samo pravi senzacija.

Preporučujemo: