Vladika Hrizostom
SPC
Vladika Hrizostom

SPC

Vladika Hrizostom, Foto: SPC

Mitropolitovi najbliži saradnici ipak su veoma zabrinuti za njega zbog činjenice što ima određena srčana oboljenja.

- Vest o tome da je mitropolit zaražen primili smo veoma teško s obzirom na sve što se dešavalo u zadnjih par meseci. Taj virus nam je odneo stubove naše svete Crkve, patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija, episkopa Milutina, nekoliko sveštenika, monaha, monahinja, mnogo smo postradali. Naš vladika Hrizostom je i inače veoma krhkog zdravlja, iako se on nikada ne žali i svima priča da je dobro, ali nadamo se da će ga Bog sačuvati. Neumorno je radio od kada je preuzeo upravljanje Crkvom - kaže za naš list izvor iz SPC blizak mitropolitu.

Hrizostom je primljen u bolnicu u petak veče, pošto se u Beograd vratio sa Kosova. On je tog dana na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice u Pećkoj patrijaršiji služio pomen blaženopočivšim patrijarhu srpskom Irineju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

mitropolit Hrizostom

Tanjug

mitropolit Hrizostom, Foto: Tanjug

- Tamo je bio u kontaktu samo sa monahinjama iz Pećke patrijaršije, koje imaju antitela na koronu jer su, nažalost, gotovo sve nedavno bile inficirane. Pošto je doputovao u Beograd osetio se malaksalo, otežano je disao i odmah je zatražio lekarsku pomoć. Rezultati testa brzo su stigli i on je smešten u bolnicu - navodi naš izvor.

Vladika Hrizostom je pre nekoliko dana apelovao na sve vernike da se pridržavaju svih mera koje je propisala struka u zaštiti od kovida i da tako čuvaju ne samo sebe, već pre svega druge. Izrazio je i nadu da će vakcina stići što pre i zaustavi dalje širenje pošasti.

- Nadam se da će u Srbiju uskoro stići vakcina protiv kovida-19 i da ćemo se vakcinisanjem zaštititi, i na kraju pobediti ovu opaku bolest. Moj savet i molba je da se čuvamo i da čuvamo druge, da se sačuvamo zajedno. Pridržavajte se propisa za ovakve prilike i okolnosti, jer nismo imali u istoriji ovakvu epidemiju kao što je sada imamo. Reč je o podmukloj, opasnoj i neočekivanoj bolesti, pravoj ubici iz zasede, za koju čarobnog rešenja u ovom momentu nema, osim da se pazimo - rekao je mitropolit za TV „Hram“.

Preležali koronavirus: Atanasije, Joanikije, Kirilo, David, Stefan

Od infekcije koronavirusom u poslednje vreme uspeli su uspešno da se oporave episkop mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo i kruševački David. Virus je još u prvom talasu pobedio i episkop Stefan Šarić.

Od posledica infekcije preminuli su: Irinej, Amfilohije, Milutin

Od posledica infekcije opakim virusom i komplikacija izazvanih njime, nažalost, preminuli su patrijarh srpski Irinej, mitropolit Amfilohije i episkop valjevski Milutin.

Komentari (2)

beba

06.12.2020 12:27

Licno mi ih je jako zao i svima im zelim dobro, ali dugo je trebalo da im se dokazuje znacaj distance , i fenomen "jedne kasicice". Neka se cuvaju.I nama , narodu nedostaju...

KPCTA

06.12.2020 13:44

Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј и спаси народ Србије.