Sanja Radojević Škodrić
Printscreen / Youtube
Sanja Radojević Škodrić

Printscreen / Youtube

Sanja Radojević Škodrić, Foto: Printscreen / Youtube

Radojević Škodrić rekla je i da Srbija ima dovoljno testova za koronu, otkrivši i ko se "sve manje" testira.

Mi nestašicu lekova nismo imali, prema preporuci SZO, na početku pandemije navedena su imena pet lekova. Remdesivir su za sebe 'povukli' Amerikanci do septembra, a mi imamo preostala četiri. Favipiravir, ruski lek proizveden u maju, imamo u dovoljnim količinama, a za njega ljudi možda i ne znaju. Mi imamo takav ugovor da možemo da ga povučemo u dodatnoj količini, obezbeđeni smo za jesen," rekla je ona.

"Favipiravir se nalazi u protokolu 7, i sada se nalazi u svim kovid bolnicama u dovoljnim količinama," rekla je ona.

Sedmično se zaštitna oprema distribuira zdravstvenim ustanovama. Ona je namenjena kako zdravstvenim radnicima, tako i pacijentima. Ako se desi da je nekoj ustanovi preko potrebna iznenada, onda se i na dnevnom nivou šalje zaštitna oprema iz magacina.

"To je organizovano i nije nikakav problem, a radimo i dopunjavanje zaliha," rekla je ona.

Sanja Radojević Škodrić

Printscreen / Youtube

Sanja Radojević Škodrić, Foto: Printscreen / Youtube

 

Kada su u pitanju putovanja, Radojević Škodrić je rekla da ne bi preporučila putovanje, ali da razume zašto je ono ljudima primamljivo.

"Mislim da se situacija stabilizuje, opšte stanje obolelih, možda ne brojke... Sve je veći broj lakših slučajeva i njihova terapija dobro napreduje, bolje reaguju. To ne znači da i u jednom momentu smemo da se opustimo," rekla je ona.

"Nekome je možda psihološki lakše da otputuje, da skrene sebi pažnju, ali je važno držati se mera," rekla je ona.

U Srbiji je, zaključno sa šestim julom u 15 časova, registrovano još 289 novih slučajeva zaraze i preminulo je još šestoro ljudi. Krizni štab upozorio je da je lečenje duže nego u prvom talasu korona virusa, a mediji su pominjali i mogućnost da se ponovo uvede policijski čas. Štark Arena ponovo je postala kovid bolnica, i druge zdravstvene ustanove vraćaju se u kovid sistem.

Pročitajte još: