Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

U autobusima i pored svih apela, pa čak i pretnji kaznama, nemali broj je i dalje bez maski, u šta su se juče uverili i reporteri „Alo!“, a redovi i gužve ispred mnogih objekata brze hrane i to nakon 23 sata, kad bi trebalo da su zatvoreni, ukazuju da bismo već za desetak dana mogli da imamo pune bolnice. 

U autobusu gradskog prevoza u kojem su se juče zatekli reporteri „Alo!“ jedan broj putnika bio je bez maski na licu, a pojedini su se toliko opustili da su čak i lizali sladoled dok su se vozili. Oni koje smo zatekli bez maski su svih starosnih uzrasta, od tinejdžera pa do sugrađana koji imaju preko 60 godina, a ovakva slika prisutna je svakodnevno na svim linijama gradskog prevoza.

Preporučujemo:

Međutim, nije samo gradski prevoz korona bomba. Naime, iako bi po novoj odluci kriznog štaba katanac na ugostiteljske i druge objekte trebalo da bude stavljen već u 23 sata, nemali broj radi i posle tog vremena. Uglavnom se radi o pekarama i kioscima brze hrane ispred kojih se stvaraju redovi i gužve. Oni koji tu kupuju niti nose maske niti drže propisanu fizičku distancu.

Vrhunac neodgovornosti svakako je i žurka na otvorenom koja je preksinoć održana u strogom centru grada, a gde su se mladi tiskali jedni uz druge.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za „Alo!“ da je krajnje vreme da se dozovemo pameti. Apeluje na sve da se pridržavaju zaštitnih mera.

Bez maske u autobusu

Foto

Bez maske u autobusu, Privatna arhiva

- Jedini način da se zaštitimo od koronavirusa jeste nošenje maski u gradskom prevozu, u prodavnicama, tržnim centrima i u drugim zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom ako nije moguće ostvariti odgovarajuću fizičku distancu. Kako ne postoji lek protiv korone, a vakcinu još čeka ceo svet, jedini spas su nam epidemiološke mere. Svaka neodgovornost će se manifestovati za deset dana. Ako budemo i dalje imali one koji se ovako neodgovorno ponašaju, ponovo ćemo napuniti bolnice - navodi dr Đerlek.

On ističe da se veliki broj građana pridržava epidemioloških mera, što je dovelo do toga da Srbija u odnosu na mnoge zemlje ima daleko manji broj novozaraženih. Međutim, navodi da situacija lako može preko noći da se promeni ako svi ne shvatimo ozbiljnost situacije.

- Poslednji podaci ukazuju da je 40 odsto obolelih uzrasta od 20 do 40 godina. Onda oni virus šire unutar porodice, zovemo ih superprenosiocima. Oni će, pošto su mladi, proći možda sa blažim simptomima, ali ako imaju nekoga u porodici ko je hronični bolesnik i prenesu mu virus, on može da ima ozbiljne probleme koji zahtevaju hospitalizaciju pa čak i priključivanje na respirator. Nošenjem maski, držanjem fizičke distance i pranjem ruku ne štitimo samo sebe, već i druge - napominje dr Đerlek.

Zasad bez pooštravanja mera u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je juče da za sada nije u planu pooštravanje mera u glavnom gradu, navodeći da je dovoljno da se poštuju već propisane mere.

- To znači da u javnom prevozu i u zatvorenim prostorima obavezno nosimo masku. Masku nosimo da bismo štitili sebe, ali i druge. U suprotnom, desiće nam se ono što se već dešava u Evropi - rekao je Vesić.

Oštar protest zbog ukidanja vanrednog stanja u Novom Pazaru

Ministarstvo zdravlja Srbije ne podržava odluku o ukidanju vanrednog stanja u Novom Pazaru, kao ni ministar Zlatibor Lončar lično, i poziva gradski štab da još jednom preispita tu odluku, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek. On za „Alo!“ naglašava da Ministarstvo ne podržava ukidanje vanrednog stanja i opuštanje u svim onim sredinama koje su u prethodnom piku bile ozbiljna žarišta.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Pop

11.10.2020 09:03

Имам предлог, кад већ градимо требало би направити нешто слично интернату где би ове бахате који не поштују прво себа па онда и друге сместити их у те интернате и држати им лекцију шта је добро а шта лоше за друштво и околину у којој се крећу. трошкови боравка је казна за не поштовање законских мера прописане од стране институција. Затвори су за лопове и преваранте па не бих да се мешају бабе и жабе.