Krizni štab
Alo.rs/ Ilustracija
Krizni štab

Alo.rs/ Ilustracija

Krizni štab, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Predrag Kon je za Alo.rs rekao da cela situacija sa virusom korona neće zauvek trajati, već da će morati kad-tad da se prevaziđe.

Da li mislite da će padom temperature biti veća koncentracija gripa i virusa korona?

 

- U ovom sada periodu, postoji dodatan rizik. Još uvek veliki broj ljudi nije preležao. Kada se sitacija bude menjala u perspektivi i kada budemo imali dugotrajno mirnu situaciju – rekao je Kon.

Virusolog Ana Gligić naglasila je više puta da je ovo sve jedan talas jer epidemija nije ugušena već su samo pikovi koji rastu i padaju, a i njeno mišljenje je da koronu nećemo moći da iskorenimo jako dugo.

Sudar gripa i korone

Što se tiče sudaranja ove dve infekcije, stručnjaci nisu istog mišljenja. Jedna strana smatra da nemamo čega da se bojimo zbog toga što grip jača na svakih 10 godina. Sve je to objasnio epidemiolog Radmilo Petrović koji smatra da je grip prošle godine bio nešto jači, što znači da grip narednih godina treba da bude blaži ove godine. Grip neće ove godine predstavljati problem, ali i dalje se treba vakcinisati protiv istog.

- Ne slažem se sa onima koji su rekli da će grip i korona pogoršati situaciju. Grip i korona su dve nezavisne infekcije koje nikako ne idu zajedno niti mogu da se udruže protiv naroda.

Epidemiolog Petrović smatra da sve mere koje je doneo krizni štab, kao što su nošenje maski, distanca od 2 metara, pranje ruku, da su to ujedno i mere koje se mogu primenjivati protiv gripa i da će biti još efikasnije.

S druge strane, virusolog Ana Gligić je drugačijeg mišljenja. Ona smatra da će sudar infekcije virusa korona i gripa biti gadan.

- Međutim, videla sam da je dao intervju profesor Radovanović gde je rekao da može da se desi da postoji, takozvana indiferencija između gripa i korona virusa, što znači da jedan drugog isključuju. To su sve naša nagađanja jer niko nema ništa više da kaže o koroni. Sve će se to saznati kada prođe određeno vreme. Sada su sve to nagađanja na osnovu iskustva – rekla je dr Gligić.

Zaključak koji se može doneti jeste da nikako ne sme da nas zavara sve povoljnija epidemiološka situacija, na šta je nas i čitaoce Alo.rs posebno upozorila dr Darija Kisić Tepavčević.

- Grip se prenosi na isti način na koji se prenosi korona virus. Mi smo svi izuzetno ponosni što je isključivo rezultat primene mera u našoj populaciji i toga da se upravo najveći broj našig građana i ponaša odgovorno i savesno – objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Razlike između korone i gripa

Dr Petrović je detaljno objasnio koji su simptomi karakteristični za sezonski grip, a koji za Covid-19 o naglasio da nikada nije pouzdano i sigurno da građani sami utvrđuju koja je vrsta infekcije u pitanju.

- To moraju da utvrde samo iskusni stručnjaci. Grip zahvata respiratorne organe, najviše dolazi do pluća i izaziva zapaljenje, ali ne onako kako izaziva korona. Grip izaziva bronho pneumonije, što nije slučaj sa koronom. To se rendgenskim pregledom se lako može definisati, a naročito uzimanjem brisa – rekao je dr Radmilo.

Razlika

Alo.rs/ Ilustracija

Razlika, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Doktorka Darija je takođe naglasila da niko sam ne sme da donosi nikakve zaključke i da ne postoji nijedan specifičan simtpom ili znak koji bi isključivo ukazao da se radi o toj infekciji, naročito kada je u pitanju grip.

- Širok je spektar, ne samo respirtornih simptoma, već i gastropštih infekcija, može se javiti kod ovog oboljenja. Samo na osnovu subjektivnih simptoma ne postoji razlika, već tek kada dođe do dijagnostike, rendgenskog snimka pluća, laboratorijske analize. A i tu tek orijentaciono mogu da se izvrše neka trijaža i razlikovanje. Jedini i isključivi parametar na osnovu koga se može napraviti razlika jesu rezultati laboratorijskog testa – objasnila je detaljno dr Darija.

Preporuka svakog lekara

Grip i kovid-19 dele toliko simptoma da lekari očekuju da će biti teško razdvojiti ih u nadolazećoj sezoni gripa. 

Najvažnije je javiti se što pre lekaru, posebno ako osoba oseti: poteškoće s disanjem, bol ili pritisak u grudima, zbunjenost, nemogućnost buđenja ili ostajanja budnim, plavkaste usne ili lice.

Ukoliko imate slične simptome javite se u najbližu Covid ambulantu ili na kontakt telefon 19819.

Sutra možete čitati o uticaju vakcine protiv korone i vakcine protiv gripa na organizam, ali i o tome kako ojačati imuni sistem organzima.

Pročitajte još: