Koronavirus u Srbiji
Alo / Dejan Briza
Koronavirus u Srbiji

Alo / Dejan Briza

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo / Dejan Briza

Broj preminulih u našoj zemlji je 8, a broj izlečenih pacijenata je 15. Imamo 528 obolelih, a gotovo svi oni osim virusa imaju još nešto zajedničko.

- Kada smo rekli da smo potvrdili slučaj kod trudnica i dvoje novorođenčadi, rekli smo da su oni testirani jer su bili u kontaktu a ne zato što su imali kliničke slike ispoljavanja. Radilo se ili o asimptomatskom obliku, ili blagim simptomima. Bez obzira na šarenolikost, najčešće imaju komplikacije osobe koja imaju hronična oboljenja i kod preko 90 odsto je utvrđeno makar jedno hronično oboljenje - istakla je dr Darija Kisić Tepavčević na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rečeno, čak 90 odsto zaraženih u Srbiji ima ili šećernu bolest ili oboljene srca, a često i jedno i drugo.

- Znamo da su najosetljivije osobe koje imaju ova oboljenja. To je nešto što se ponavlja kod većine virusnih infekcija - navela je profesor Kisić Tepavčević.

To se dešava jer su srce i pluća neverovatno povezani. Probajte samo da duboko udahnete i izdahnete - puls će automatski da vam se ubrza. Ali ako vam je srce slabo ili imate blokirane arterije, tada vaše telo ulaže mnogo veći napor kako bi krv i kiseonik cirkulisali po čitavom telu.

Šećer sam po sebi tokom dugog perioda oštećuje krvne sudove, što dovodi do oštećenja raznih organa. U tom slučaju oštećena je i jetra, koja je najvažniji prečišćivač toksina u telu, zato je jako važno da ostanemo kod kuće i ne izlazimo, dok epidemija ne prođe. Sačuvajmo sebe, sačuvajmo naše voljene.