Aleksandar Arsić
Privatna arhiva
Aleksandar Arsić

Privatna arhiva

Aleksandar Arsić, Foto: Privatna arhiva

Arsić je strukovni medicinski tehničar - anestetičar koji vodi respiratorni centar u Novom Pazaru, a koordinator je sestara i tehničara za celu Opštu bolnicu u tom gradu. Radi svaki dan, a njegova smena zbog svih obaveza koje ima neretko traje i po 16 sati.

- Situacija se polako smiruje, stišava se, jenjava. Sve je manji priliv pacijenata. Mislim da će za nekih desetak dana sve biti u redu. Kada smo došli iz Kraljeva, susreli smo se sa iscrpljenim osobljem koje je bilo na ivici snage, s velikim prilivom pacijenata. Ali, uz dobru organizaciju, stvari smo brzo doveli u red i konsolidovali se - pojašnjava Arsić.

Govoreći o crnom danu u Novom Pazaru kad je korona za 24 sata odnela deset ljudskih života, ističe da su se do kraja borili za svaki ljudski život.

Povezane teme:

- Dali smo sve od sebe… To su sve bili pacijenti sa teškom kliničkom slikom, koji su danima bili na respiratoru ili koji su se lečili u kućnim uslovima i dovezeni su u veoma teškom stanju, ali i stari ljudi s udruženim bolestima. Takav ishod se negde i očekivao, ali desilo se da to bude u istom danu - navodi on.

Međutim, Arsić ističe da je nemali broj pacijenata izlečen.

- Ovde ima više od 300 bolesnika raspoređenih svuda po bolnici. I svi se borimo za svakog od njih. Samo u petak iz bolnice je otpušteno 90 pacijenata. Konkretno, kad je reč o našoj respiratornoj jedinici, posebno smo ponosni na to što smo dva pacijenta ekstubirali, sklonili s mašine, što su bolje i nadamo se da će uskoro izaći. To je ogroman uspeh našeg rada i borbe za 14 dana, koliko smo ovde - ističe on.

Respirator

Shutterstock

Respirator, Foto: Shutterstock

U respiratornom centru koji vodi radi 28 sestara i tehničara.

- Imamo ispomoć i kolega iz Sarajeva koji su u petak stigli. Ima nas sa svih strana, iz Kruševca, Paraćina i Jagodine. Radi se po 12 sati, kolege u crvenoj zoni u skafanderima provedu i po šest sati, izlaze smežurani i iscrpljeni - ističe Arsić.

Spasli smo mladića iz Tutina

- Imali smo mladog čoveka od 40 godina koji je došao iz Tutina, deset dana je bio kod nas, ali izborio se. To je prvi uspeh respiratorne jedinice. On konkretno nije bio na respiratoru, ali jeste na mašini koja je dodatak kiseoniku - dodaje Arsić.

U prvim redovima i u Kragujevcu

Heroj Novog Pazara, kako Arsića s pravom nazivaju i mnogi korisnici društvenih mreža koji dele njegove slike i apeluju da bude proglašen i počasnim građaninom tog grada, pomagao je u borbi s koronavirusom i u Kragujevcu, gde je radio mesec dana u korona centru 1. Inače, Arsić je rođen u Beogradu. Srednju medicinsku školu završio je u Kraljevu 2003, a Visoku strukovnu medicinsku školu u Ćupriji 2018. Radi od 2012. godine u Službi anestezije i reanimacije sa intenzivnom negom u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu.

Dr Mirsad Đerlek: Nastavljamo borbu istom žestinom

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek rekao je juče ujutru da je, nakon dramatične noći između četvrtka i petka, kada je preminulo deset pacijenata, situacija u bolnici u tom gradu malo bolja. Hospitalizovano je 309 pacijenata, tokom noći između petka i subote bilo je 40 prijema. Na respiratorima je pet pacijenata na mehaničkoj ventilaciji i tri na neinvazivnoj, rekao je Đerlek, navodeći da su za 24 sata bila dva smrtna slučaja, a jedan pacijent je transportovan za Niš.

- Ovi brojevi ohrabruju, mi nastavljamo borbu istom žestinom, moramo da budemo u 100 odsto borbenoj gotovosti - rekao je dr Đerlek.

Pročitajte još: