Krizni štab
Alo.rs
Krizni štab

Alo.rs

Krizni štab, Foto: Alo.rs

U Republici Srbiji je do 15 časova 6. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.200 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Preminule su 3 (tri) osobe muškog pola, i četiri (4) osobe ženskog pola. Prosek njihovih godina je 64,5 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Govoreći na konferenciji, doktor Predrag Kon rekao je:

U domu za stare "Stara pruga" zaraženo je 15 osoba, a 4 korisnika koja nisu zaražena su izmeštena.

Kon je rekao da je distribucija zdravstvene opreme nešto što zavisi i od toga kako se ona traži, jer je mnogi traže, a ne pošalju zahteve.

- Magacini zaštitne opreme su puni. Ne može odjednom da se izvrši distribucija svima, jer za to nema kapaciteta - pojasnio je Kon.

Kako kaže, činjenica je da sukcesivno stalno stiže oprema i ona se stalno proizvodi.

- Zlatne rezerve koje treba da se obezbede, ova država nije nikada imala, osim kada se spemala za pandemiju. Posle toga zbog mnogih afera prestala je da se planira pandemija - naveo je Kon.

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

Kaže da kada se u Beogradu podnese zahtev bolnicama, sve kažu da imaju dovoljno opreme, a onda se ta situacija promeni.

- Neobično je da se oprema traži preko medija, a da ne pošalje zahtev tamo gde treba - naglasio je Kon i dodao da zahtev u medijima nije pravi zahtev.

Kon kaže da neće dobiti opremu onaj ko je zvanično ne traži.

Zdravstveni radnici čine preko 8 posto zaraženih.

Na pitanje kakvo je stanje sa pacijentima na respiratorima, dr Darija Kisić Tepavčević navodi da broj ljudi koji su na respiratoru raste više nego što se to vidi na prvi pogled - na mesto pacijenata sa respiratora koji umiru svakodnevno dolazi još veći broj.

Darija Kisić Tepavčević

Alo.rs

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Alo.rs

Povodom situacije na Sajmu, odakle su jutros stigli snimci "žurke", dr Kisić Tepavčević je rekla da tamo ne sme nikako biti alkohola, kao ni u bilo kojoj drugoj bolnici.

Doktorka Kisić Tepavačević rekla je, odgovarajući na pitanje novinara, da danas imamo najveći broj testiranih, ali se procenat pozitivnih drži na istom nivou.

- To govori da u okviru indikacija koje su uspostvljane radimo dobar posao. Što se tiče podataka koji su u vezi sa otpuštanjem iz bolničkog lečenja, do danas u bolnici Dragiša Mišović otpuštena je 101 osoba, među kojima je i njih 28 koji čekaju na Sajmu drugi negativni nalaz. U KBC Vojvodina otpušteno je 5 osoba, iz bolnice u Zemunu 36 osoba, u Nišu je otpušteno 36 osoba. Ukupno je to 178 osoba koje su otpuštene sa bolničkog lečenja - rekla je Kisić.

Darija Kisić Tepavčević

Alo.rs

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Alo.rs

Povećava se broj testiranja

Kon je rekao da je zadovoljan povećanjem broja testiranja, a dodao je i da očekuje da brojka testiranih poraste do 1.500 tokom nedelje.

- Bitno je da vidimo da su blagi simptomi, ili ih uopšte nema. To je, naravno, mnogo bolje nego da su simptomi teži - rekao je Kon.

- U staračkom domu Stara pruga zaraženo je 15 osoba, svi su zaraženi dobili neophodnu negu, danas se radi dezinfekcija, važno je da privatni domovi prate preporuke. Procenat smrtnosti trenutno 2,63 odsto - rekao je on.

Predrag Kon

Alo.rs

Predrag Kon, Foto: Alo.rs

Odgovarajući na pitanja novinara, doktor Kon je rekao da će biti neophodno ponovo opskrbiti lekare opremom.

- One koji su kovid pozitivni trebalo je otpustiti sa odeljenja, ali to nije bilo moguće. Oni su u bolnici spremili izolaciju. Doktor Bojić je tražio da se svi smatraju sumnjivim tokom operacija. Videćemo koliko će morati da smanje broj operacija. To sada traži da se neko ozbiljnije pozabavi pitanje opreme. Ne možemo ostaviti ljude nezaštićene, ali, opet, osnovna namera je da takve bolnice ostanu kovid slobodne - rekao je on.

Kon je posebno govorio o situaciji u KBC Dragiša Mišović.

- Većina je čula za tu vest, o ulasku virusa u KBC "Dedinje", radi se o slučajevima koji su bili u inkubaciji, koji su nakon operacije razvili povišenu temperaturu posle toga je vršeno testiranje kontakata. Testirano je 257 osoba - rekao je on.

Krizni štab

Alo.rs

Krizni štab, Foto: Alo.rs

Od poslednjeg preseka, testirano je 1192 građana, od čega je 292 pozitivno, a 101 osoba je na respiratoru.

Bilans po gradovima je sledeći: Beograd 876, Niš 90, Novi Sad 86, Čuprija 83, Valjevo 59, Kruševac 55, Čačak 32, Leskovac 30, Kragujevac 28, Paraćin 27, Vranje 25, Zaječar 25, Jagodina 24, Pančevo 22, Novi Pazar, 21, Surdulica 19, Subotica 16, Užice 15, Požarevac 13, Kraljevo 12, Kosovska Mitrovica 11, Pirot 11, ispod toga su jednocifreni brojevi.

U Srbiji je prvi slučaj korona virusa detektovan pre tačno mesec dana - 6. marta.

Od tada, u sklopu borbe protiv širenja epidemije, Vlada Srbije donela je niz restriktivnih mera kojima je ograničila kretanje građana. Uveden je policijski čas, najpre od 20 sati do 5 sati ujutru, a potom i od 17 sati do 5 sati ujutru, I taj policijski čas pooštren je prošle nedelje, pa je sada na snazi dodatna zabrana kretanja, subotom od 13 sati, do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Uz to, starijim od 65 godina zabranjuje se svako kretanje, odnosno izlaženje iz kuće. Zatvorene su škole, fakulteti, kafići i restorani (osim za dostavu hrane), teretane, fizerski i kozmetički saloni, kladionice. Zatvorene su i granice za ulazak svima, osim državljanima Srbije.