Korona, Srbija
Vladimir Marković; Alo!
Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Ivanuša kaže da, ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država nikad ne bi došla u situaciju da „zaustavi život“.

- Trenutna situacija u vezi sa koronavirusom u Srbiji može se nazvati trećim talasom, odnosno trećim pogoršanjem epidemije. Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava i ako se tako nastavi plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život. Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi. Zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera - rekao je Ivanuša i ocenio da je nova vakcina protiv koronavirusa „pred vratima“, ali da je u početku neće biti dovoljno za sve.

Preporučujemo:

Ni juče najveća četiri grada u našoj zemlji nisu sišla s vrha liste kada je reč o broju novoobolelih.

Najveći broj novih registrovanih slučajeva zabeležen je u Beogradu, tačno 1.498, dok je na drugom mestu Novi Sad sa 426, što je znatno više nego juče, kada je u tom gradu registrovano 228 slučajeva. Na trećem mestu je ponovo Kragujevac sa 259 novoobolelih, a na četvrtom Niš, gde je prema poslednjim podacima registrovano još 189 slučajeva.

Danas je tačno mesec dana otkako je „Arena“ ponovo postala kovid bolnica i prema rečima Predraga Bogdanovića, medicinskog koordinatora te privremene bolnice, ovakvu situaciju niko nije očekivao i za 29 dana su kroz „Arenu“ prošla 1.023 pacijenta.

- Epidemiološka situacija u čitavoj Srbiji je veoma ozbiljna, u „Areni“ se nalaze čitave porodice sa obostranom upalom pluća. Najmlađi pacijent u „Areni“ ima 19 godina, najstariji 88. Mi imamo 280 kiseoničkih mesta i sva su popunjena. Stanje mnogih pacijenata pogorša se u roku od jednog sata, a mesta u drugim bolnicama višeg ranga je sve manje. Veliki je pritisak na bolnice. Sada je u „Areni“ 485 pacijenata i slobodno je svega dvadesetak kreveta - upozorio je Bogdanović.

Beogradski špic do 20 Gradski saobraćaj u Beogradu neće biti obustavljen, a produžava se vreme takozvanog špica, kada će biti povećan broj vozila, odlučio je juče beogradski krizni štab. Takođe, preporučeno je da u solo autobuse može da uđe do 50 ljudi, u zglobne do 80, a u minibuse do 15 ljudi. Umesto dosadašnjeg špica, koji je trajao od 15 do 17 časova, kada je uključivan maksimalan broj vozila, ubuduće će taj period biti produžen i trajaće od 15 do 20. U to vreme će na ulicama biti 1.641 vozilo javnog gradskog prevoza, odnosno 236 više od uobičajenog broja.

Raspust za sve od 21. decembra do 21. januara

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je juče da se pominje ideja da se školski kalendar AP Vojvodine ujednači sa ostatkom Srbije i da raspust traje od 21. decembra do 20. januara kako bi se pokrili svi praznici. Ružić je za RTS naveo da se škole za sada neće zatvarati, ali da uvek postoji mogućnost prelaska na onlajn nastavu.

Gradonačelnik Preševa se zahvalio Lončaru

Šćiprim Arifi, gradonačelnik Preševa, koji je nedavno hospitalizovan u bolnici u Nišu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja izazvanog koronavirusom, objavio je na Fejsbuku da se oporavio i vratio kući. - Zahvaljujem se medicinskom osoblju Doma zdravlja u Preševu i medicinskom osoblju bolnice u Nišu na stručnom i ljudskom lečenju, kao i ministru zdravlja, koji mi je obećao da će svi pacijenti, bez obzira na nacionalnost, biti lečeni s najvećom mogućom profesionalnošću - naveo je u nedelju uveče Arifi, a prenosi „Kosovo onlajn“.

Pozitivna beba od 28 dana

Jedna beba od 28 dana i njena majka obolele su od korone i nalaze se na lečenju u Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu, potvrđeno je u toj ustanovi. Beba i majka su u takozvanoj crvenoj zoni pedijatrije, u stabilnom su stanju i za sada nema nikakvih komplikacija.

Pročitajte još:

Komentari (2)

ma

24.11.2020 07:16

dajte, samo panicite, ovdje u Svicarskoj svaki dan 200 mrtvih pa nista od zatvaranja, suocite se sa problemom, najlakse je zatvorit

gagi

24.11.2020 08:14

jos na sve to ljubljenje iste kasicice i stakla iznad mrtvog coveka