Koronavirus u Srbiji
Alo / Dejan Briza
Koronavirus u Srbiji

Alo / Dejan Briza

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo / Dejan Briza

Subakutni tiroiditis je bolno oticanje štitne žlezde za koje se smatra da nastaje kao posledica virusne infekcije, poput zaušaka ili gripa.

Subakutni tiroiditis obično izaziva temperaturu i bol u vratu, vilici ili uhu.

Ekipa lekara iz univerzitetske bolnice u Pizi u Italiji otkrila je pojavu ovog stanja kod 18-godišnje pacijentkinje koje je zaražena Kovid-19 bolešću, koji je prethodno imao njen otac.

Mlada žena se potpuna oporavila od Kovid-19, što je dokazao negativan nalaz, odnosno test koji je urađen nekoliko dana kasnije. Međutim, ona je nakon oporavka imala dodatne zdravstvene komplikacije.

Pacijentkinja je prijavila bolove u vratu i štitnoj žlezdi, temperaturu i povećan broj otkucaja srca (tahikardija). Vraćena je u bolnicu, gde joj je dijagnostikovan subakutni tiroiditis.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Subakutni tiroiditis može biti uzrokovan virusnom infekcijom ili poslevirusnom upalnom reakcijom, a mnogi virusi mogu biti povezani sa bolešću. Najčešće se javlja kod žena u uzrastu od 20 do 50 godina i obično izaziva groznicu i bol u vratu, vilici ili uhu.

- Ovo je prvi slučaj subakutnog tiroiditisa nastalog nakon infekcije SARS-CoV-2 virusa. Lekare treba upozoriti na mogućnost ove dodatne kliničke manifestacije koja je povezana sa Kovid-19 - rekao je dr Frančesko Latrofa, koji je lečio pacijentkinju.

Žena se mesec dana nakon lečenja od korone vratila u bolnicu gde su lekari otkrili da se oporavila i da ima normalno funkcionisanje štitne žlezde.

- Zbog hronološke povezanosti, SARS-CoV-2 može se smatrati odgovornim za nastanak subakutnog tiroiditisa - napisao je dr Latrofa u "Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma".

- Simptomi obično prolaze nakon nekoliko dana. Međutim, ako su jaki, oticanje štitne žlezde je jednostrano, a vi i dalje imate temperaturu i osećate se loše, onda može se desiti da imati infektivni tiroiditis - saopštio je britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS).