Beograd, šetnja, građani, kafići
Tanjug/Tara Radovanović
Beograd, šetnja, građani, kafići

Tanjug/Tara Radovanović

Beograd, šetnja, građani, kafići, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Korona virus mogao biti pogoršan sezonskim gripom ili potencijalnim epidemijama malih boginja.

U nedostatku vakcine, zemlje koje nisu toliko pogođene kao Velika Britanija, Italija ili Španija trebalo bi da pažljivo izračunaju rizike popuštanja mera zatvaranja i socijalne distance... 

Svetski stručnjaci, kao i domaći lekari, naveli su da je drugi talas koronavirusa moguć na jesen. Da li se zna koji će biti intezitet virusa, i na koji način se pripremiti za drugi talas pandemije?

Kako korona može da "preživi "leto, i da li i na koji način visoke temperature, kao i UV zračenje utiče na sam virus?

S tim da je situacija sa pandemijom dosta lakša i da je znatno opao intezitet virusa kada možemo da očekujemo svakodnevnicu bez maski i osećaja straha?

- Nezahvalno je o tome trenutno govoriti jer smo tek počeli sa ublažavanjem mera i sve zavisi od daljeg razvoja epidemiološke situacije koja se svakodnevno prati. Definitivno sa opadanjem broja novoobolelih, ljudi će se postepeno vraćati životu bez maski i bez staha od infekcije. Potrebno je naglasiti da nema mesta opuštanju i da ne smemo zaboraviti koliko je bitno održavati preporučenu fizičku distancu, nositi masku pri bliskom kontaktu sa drugom osobom i pridržavati se ostalih opštih mera prevencije sve dok virus cirkuliše u populaciji.

Na taj način štitimo sebe i druge ali i onemogućavamo da se virus širi i opstane. Samo zajedničkim snagama možemo uticati na suzbijanje epidemije.