Trudnica stomak
Shutterstock
Trudnica stomak

Shutterstock

Trudnica stomak, Foto: Shutterstock

To za „Alo!“ kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK „Višegradska“.

- Za ambulantne preglede trudnica i ostalih pacijentkinja nije potreban kovid test, ali one koje treba da budu smeštene na neko od odeljenja pre dolaska moraju da urade test na antitela u kovid ambulanti svog doma zdravlja, gde uz uput za stacionarno lečenje dobijaju i uput za testiranje - precizira naš sagovornik.

Odvojene prostorije za porođaj trudnica sa koronom

- Ako kovid pozitivna trudnica ide direktno na prirodan porođaj, smeštamo je u deo porodilišta koji je fizički odvojen od dela za zdrave, odnosno u izolacioni deo porodilišta. Ukoliko je u pitanju carski rez, obavljamo ga u posebnoj operacionoj sali, fizički odvojenoj od ostalog dela operacionog bloka, takođe uz svu moguću zaštitnu opremu - objašnjava prof. dr Stefanović i dodaje da su i nakon porođaja i operacija te pacijentkinje i njihova novorođenčad izdvojene od onih koje nemaju kovid.

Direktor GAK „Višegradska“ ističe da one žene koje imaju negativan test na antitela nastavljaju proceduru normalno i, ako nemaju simptome infekcije, vode se kao zdrave. Međutim, one koje imaju pozitivan test na IgM antitela moraju da urade i PCR test.

Prof.dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK

Tanjug, Sava Radovanović