Tiodorović Branislav
Tanjug
Tiodorović Branislav

Tanjug

Tiodorović Branislav, Foto: Tanjug

Doktor Branislav Tiodorović objasnio je kakva je trenutna situacija u našoj zemlji:

- Trenutna situacija u Srbiji se može označiti nesigurnom, sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, možemo to reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac. Slično je bilo i u Nišu, ukupno gledajući od Vojvodine sve do krajnjeg juga se u dobroj meri stabilizuje. Imamo jasno zabeležene podatke o smanjenju broja pacijenata kod prvih dijagnoza, imamo otpuštenih u većem broju. Jedino možda imamo na krajnjem jugu situaciju u delu opština Bujanovac i Preševo i to kod populacije albanske manjine blagi rast, jer se za sad leče najviše u privatnim zdravstvenim ustanovama i na KiM. Moram da naglasim da zdravstveni sistem Vranja i Niša rade najviše sa najtežim slučajevima.

Optimistično, ali...

- Procena situacije do kraja ovog meseca bi mogla da bude, ne optimistična, ali što se tiče broja novoobolelih... Iz prostog razloga. Nalazimo se u razdoblju, bitno je da skrenemo pažnju - veliki broj ljudi je ostao u Srbiji i tu letuje, u banjama, na jezerima, na planinama. Uočljivo da se ne koriste sva sredstva zaštite, od maski do fizičke distance, dezinfekcije, na onaj način na koji bi trebalo. Tamo gde se posvećujemo letu, moramo da mislimo na to da je virus među nama, prisutan i da će biti prisutan. Značajno je da do kraja meseca stabilizujemo situaciju, jer nas čeka težak period, početak škole, ekonomski napredak zemlje i mnogo toga što očekuje sve - dodao je Tiodorović.

On je dodao da je Krizni štab uveo obavezan PCR test ne stariji od 48 sati za državljane stranih zemalja u zavisnosti u kojoj se zoni ta zemlja trenutno nalazi, plavoj, zelenoj... U zavisnosti od broja zaraženih.

Naglasio je da je odlučeno da Srbija za ulazak CG državljana ne traži nikakav uslov, čak ni PCR test dok ga Crnogorci za naše državljane zasad traže.

Zoran Gojković

Tanjug

Zoran Gojković, Foto: Tanjug

- Svedoci ste da se s obzirom na povećan broj obolelih u regionu, posebno onih koji su turističke destinacije, rukovodimo se tim gde idu naši građani, oni se sad vraćaju odatle. Iz tih pojedinih zemalja beležimo jedan broj novoobolelih, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 176 korisnika i 81 zaposlenog, saopštilo je ministarstvo rada.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 818, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 301.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, podseća ministarstvo.

Koronavirus u Srbiji

Alo

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo

ŠKOLA

- Veoma je važno da najmlađa deca krenu u školu. Da li je dovoljno da samo roditelj pregleda dete pred odlazak, naravno da nije, ali i škole moraju da se organizuju i de preuzmu deo posla kontrole. Stanovništvo je iscrpljeno zbog predugog trajanja epidemijskog procesa, ušli smo u šesti mesec, a zdravstveni sistem je opterećen. Moramo da izdržimo, iako je psihološki pritisak veliki. Možda da uvedemo i kulturu i umetnost, da podignemo moral ljudi, ako organizatori mogu da sprovedu mere distance - rekao je dr Tiodorović.

PUTOVANJE IZVAN GRANICA NA SOPSTVENU ODGOVORNOST

- U pet do sedam dana ćemo ponovo evaluirati situaciju i onda ćemo videti da li ćemo menjati mere u uvoditi PCR testiranje za stance i one koji se sa letovanja vraćaju u zemlju a dolaze sa problematičnih destniacija. Odgovornost je na onima koji putuju, i na povratku može da ih sačeka karantin. Rukovodimo se brojem novozaraženih u zemljama u okruženju i destinacijama na koje odlaze naši građani. Naša reakcija nije zakasnela - kaže dr Gojković.

MISIJA JE JASNA

- Bitno je da u dve do tri nedelje, i od početka septembra uspemo da i dalje smanjimo broj novozaraćenih da bismo mogli da odmorilo zdravtsveni sektor i ispraznili bolnice kako bismo spremno dočekali septembar. Zbog toga što postoji mogućnost, ako bismo se ponašali kao i sada, nećemo doći na jesen ili zimu do ozbiljnog poremećaja sistema. U slučaju da nas virus iznenadi, mi smo krenuli da radimo dodatne kovid bolnice i kapacitete - napomenuo je Gojković.

PROČITAJTE JOŠ: