Krizni štab
Alo!/Vladimir Marković
Krizni štab

Alo!/Vladimir Marković

Krizni štab, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vanredna situacija

On je još jednom zamolio sve građane Srbije da se ponašaju odgovorno i poštuju sve mere jer "samo tako možemo da spasemo živote ljudi".

- Broj pacijenata na respiratoru drastično se uvećava svakoga dana. Nemamo više nijedno slobodno mesto u bolnicama. Otvorićemo još kovid-bolnica, ali onda nećemo imati drugih bolnica. Nećemo imati mesta da lečimo pacijente obolele od drugih bolesti. Budite odgovorni i prema sebi i prema drugima - apelovao je predsednik Vučić.

Preporučujemo i:

Zbog sve više inficiranih, u 25 mesta u Srbiji je proglašena vanredna situacija, a najgore je upravo u Beogradu. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, juče je do 15 sati testirano još 8.567 osoba, od kojih je 357 novoobolelih.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, da se bolnički kapaciteti pune, ogromna je potrošnja kiseonika za teške pacijente, pa zato apeluju na građane da budu odgovorni i pridržavaju se mera.

Lečenje sad traje duže

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović naglašava da su u ovom talasu kliničke slike takve da traže dugotrajnije bolničko lečenje!

- To su ozbiljni bolesnici koji zahtevaju dve ili tri nedelje lečenja, dok se na intenzivnoj nezi pacijenti zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja. To zahteva i dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti! Trudimo se da idemo jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mesta u bolnici. Sasvim sigurno ćemo to uspeti u naredna dva-tri dana. Sve ostalo u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja mera - ističe dr Stevanović.

Direktor Zemunske bolnice dr Dragoš Stojanović ističe da povećana potrošnja kiseonika govori koliko je situacija teška!

- Velika je potrošnja kiseonika, a to nama kliničarima govori koliko je teška klinička slika. Za 10 do 20 odsto je sada teža klinička slika nego u onom prethodnom periodu. Terapije ima dovoljno, i od velike pomoći je to što je počela sa radom privremena bolnica u Areni - istakao je dr Stojanović i dodao:

- Najteži pacijenti nisu samo iz Beograda, već iz cele Srbije. Naši kapaciteti su dosta popunjeni, veliko je opterećenje za ceo sistem. Samo kroz našu ustanovu dnevno prođe oko 100 pacijenata - rekao je Stojanović.

Pročitajte još:

 

Komentari (3)

micika

09.07.2020 07:45

trebali ste da uvedete policijski cas drugacije ne moze da se spreci ovo narod je mnogo bezobrazan

micika

09.07.2020 15:08

@micika - vi sto lupate minuse vi ste ti najneodgovorniji

Iva

09.07.2020 10:34

Policijski cas je neophodan. Kakvo skraćivanje rada kafica na pola sata.I onako su ceo dan puni roditelja sa decom. Kad ljudi sami nisu odgovorni.Neka im neko drugi naredi. To je najpametnije resenje da ne postane posle kasno kao u Italiji ili Americi.