VIKEND POTPUNO DRUGAČIJI Krizni štab odlučio, rigoroznije mere na snazi od petka

Sednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa korona virusom, trajala je juče od 12 do oko 13 časova. Dogovorene nove mere stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda.

Krizni štab
Krizni štab, Foto: Tanjug

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mera, koje je predložio Krizni štab, a koje će vlada usvojiti na sednici u četvrtak, potvrđeno je iz izvora bliskih Vladi.

Nove mere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako saznajemo, na snazi bi trebalo da budu dve nedelje od usvajanja.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa korona virusom, trajala je juče od 12 do oko 13 časova, ali je medicinski deo nastavio zasedanje kako bi preciznije definisao predlog novih mera koji su zatim dostavili Vladi Srbije.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Kriznom štabu, juče je tako predloženo skraćeno radno vreme za mnoge delatnosti, ali i zatvaranje tokom vikenda.

Predlog medicinskog dela je, kako saznajemo, a što će vlada i da usvoji, da ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (dakle od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

Velika novina u predloženim novim merama, tako, odnosi se na uslužne delatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema postojećim merama, mogu da rade do 21 čas. Uz skraćenje radnog vremena na 17 sati, drastična promena je da se sve to, zajedno s ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Ostali objekti i radno vreme

Nove mere, koje će Vlada usvojiti u četvrtak su sledeće:

- prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend

Apoteka
Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;

- pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend

- pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.

Putovanja

Inače, juče se na štabu razgovaralo i o uvođenju obaveznog PCR test za naše ljude iz inbostranstva koji bi za vreme praznika dolazili u Srbiju, ali se oko tog pitanja nije ništa konkretizovalo, već je ta tema ostavljena za narednu sednicu Krizog štaba.

Kako kaže naš izvor, juče je fokus bio na tome koje mere treba što pre doneti kako bi se sprečilo ostvarivanje kontakata, s obzirom na to je upravo to naš gorući problem.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Inače, Ana Brnabić, premijerka Srbije, izjavila je juče, da je na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba raspravljano o novim merama, a da su mišljenja različita, kao i da će danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o uvođenju novih mera.

- Pratimo situaciju u celoj Evropi, uvođenje i relaksaciju mera u EU i šire i vodimo se i time u odnosu na našu situaciju. Posle ovog gostovanja imam sastanak sa Vučićem i zajedno ćemo razmotriti neke mere, a da li ćemo ići na restriktivnije mere, videćemo i od današnjeg broja zaraženih - rekla je Brnabić u jutranjem programu Pinka.

Dodala je i da će država sa novim merama izaći danas ili sutra.

Juče se o uvođenju policijskog časa takođe nije raspravljalo, niti je ta opcija uopšte u razmatranju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi