Vatrogasci
Alo/M.Š.
Vatrogasci

Alo/M.Š.

Vatrogasci, Foto: Alo/M.Š.

Napušteni objekat u kojem je danas oko 17.20 sati izbio manji požar u Hilandarskoj ulici u Beogradu, navodno je kuća u kojoj je nekada živeo i radio slavni srpski književnik i lekar dr Lazar Laza K. Lazarević.

Prema prvim informacijama, došlo je do zadimljavanja prostorije ali se plamen nije proširo dalje zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca. Iz Hitne pomoći potvrdili da je jedna osoba prevezena na Vojnomedicinsku akademiju "jer se nagutala dima".

"Kuća godinama propada. Pošto je napušten objekat, tu se često skupljaju beskućnici. Posebno uveče. U ovim hladnim danima, verovatno je neko njih želeo da se skloni i zagreje, ali je nepažnjom došlo do požara", kaže jedan od komšija.

Požar je ubrzo lokalizovan. Laza Lazarević je, kako je pisao Noizz, u kući u Hilandarskoj sedam, sagrađenoj davne 1878. godine, živeo od 1887. do 1891. Spomen ploču je srpsko lekarsko društvo postavilo 13. maja 1951. godine.

U koliko lošem stanju je kuća bila još pre tri godine, potvrđuje i priča da je Dečje odeljenje Biblioteke "Čika Jova Zmaj" koje se nalazilo u njoj moralo da bude iseljeno.

- Kuća godinama propada. Pošto je napušten objekat, tu se često skupljaju migranti. Posebno uveče. U ovim hladnim danima, verovatno je neko njih želeo da se skloni i zagreje, ali je nepažnjom došlo do požara - rekao je za "Blic" jedan od komšija.

Doktorova kula, zgrada u Birčaninovoj ulici u Beogradu, u kojoj je Laza Lazarević otvorio prvu psihijatrijsku kliniku na Balkanu, takođe je na korak je od (samo)urušavanja.

Pročitajte još: