Bolest, virus, prehlada, temperatura
Shutterstock, ilustracija
Bolest, virus, prehlada, temperatura

Shutterstock, ilustracija

Bolest, virus, prehlada, temperatura, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prim. dr Slavica Plavšić, lekarka u penziji, nedavno je preko društvene mreže Tviter spasila život devedesetogodišnjem pančevcu, tako što je njegovom sinu korak po korak diktirala kako da ocu stabilizuje stanje. Kako je objasnila, nesrećni čovek joj se javio dok je čekao rezultate PCR testa. 

- Rekla sam mu da je prva stvar da se smiri i da nabavi koncentrator za kiseonik. On ga je iznajmio preko oglasa, a ja sam mu pomogla da ga priključi i na koliki dotok da podesi aparat. Naglasila sam mu da se strogo pridržava mojih uputstava. Kasnije mi je javio da je njegovom ocu bolje i da više nije životno ugrožen - rekla je dr Plavšić.

Doktorka koja je 35 godina radila na Grudnom odeljenju bolnice u Kraljevu, na ovaj način želela je da svoje znanje i iskustvo stavi u službu građana i sada, kada je u penziji. Međutim, ovaj primer ohrabrio je mnoge građane Srbije da sami i na svoju ruku koriste aparate za kiseoničku terapiju, pa iznajmljivanje koncentratora i prodaja merača kiseonika u krvi cveta na internetu.

Ako imate koronu, spavajte na boku ili stomaku

Dr Marija Milenković, anesteziolog Kliničkog centra Srbije i koordinator kovid bolnice KBC „Bežanijska kosa“ objasnila je za „Alo!“ da se pacijenti koji se leče kod kuće, kao i oni koji su smešteni u bolnice, moraju pridržavati i nekih pravila ponašanja.

Mobilni koncentrator može se iznajmiti za oko 100 evra mesečno, dok se mali oksimetar koji meri nivo kiseonika u krvi može naći i po ceni od 2.000 dinara. Zbog relativno pristupačne cene mnogi rešavaju da ih kupe, odnosno iznajme na svoju ruku, a lekari upozoravaju da bi ovo moglo da bude opasno po život obolelih.

- Oni koji na osnovu Gugla i uputstva koje pročitaju na aparatu uzimaju kiseonik, mogu sebi da naprave više štete nego koristi. To se ne sme raditi. Pored toga, ako se taj aparat iznajmljuje pacijentima obolelim od korone, pitanje je da li se sprovodi njegova adekvatna dezinfekcija, koja je neophodna - upozorio je dr Ranković i dodao:
- To bi bilo kao da pacijenti sami sebi određuju lekove po principu „zato što ga koristi moja komšinica“. Oni kojima je niska saturacija i potreban im je kiseonik, hospitalizuju se, i isključivo doktor treba da odredi protok kiseonika - zaključio je dr Žarko Ranković.

- Ljudi ne treba da se oslone samo na osnovnu terapiju i da sede skrštenih ruku. Ne smemo zaboraviti dobro poznate savete kao što su svakodnevno konzumiranje pileće supe, limunade, čajeva i dosta vode, uzimanje više voća i povrća i odricanje od teške hrane - kaže dr Milenković.
Takođe, oni nikako ne bi smeli non-stop da leže na leđima, upozorava anesteziolog.
- Kada se leži na leđima, taj najosetljiviji deo pluća je prosto rečeno pritisnut. Zato je potrebno da leže što više na stomaku i na jednom, pa na drugom boku, kako bi prokrvljenost bila veća - rekla je anesteziolog dr Marija Milenković.

Jedan bolestan, svi na oprezu

Osim pitanja šta da rade kada su sami bolesni, naše ljude zanima i kako da se ponašaju kada je zaražen neko drugi iz kuće. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je najbolje da se osoba izdvoji u posebnu sobu, ali i da se prostorije redovno provetravaju, a predmeti koje koristi redovno peru i dezinfikuju.

- Posle boravka kovid-pozitivne osobe u njoj, neophodno je prostoriju provetriti, a sudove i tkanine oprati, najbolje u mašini za suđe, odnosno za veš, na 60 stepeni. Sam zaraženi ne bi trebalo da skida masku u kući, jer će se virus tako mnogo manje širiti, jer će se zadržavati na maski - objasnio je Radovanović.

.

Pročitajte još:

Komentari (1)

dsc

06.12.2020 18:38

Сви бисмо више волели кући да имамо услове нарочито тај КОНЦЕНТРАТОР КИСЕОНИКА да би лакше преболели. Хвала драгој докторици када би сви лекари били тако добри било би много лакше пацијентима чак и када су најгоре недостају лепе речи.