Nebo u Srbiji
printscreen
Nebo u Srbiji

printscreen

Nebo u Srbiji, Foto: printscreen

Sve je to podstaklo i mnoge teorije zavere, među kojima je i ona o 5G mreži, koju deo planete krivi za koronavirus, a idu dotle i da ruše razne tornjeve za koje misle da emituju ovaj signal. A o čemu se zapravo radi...

Sudeći prema zvaničnim izveštajima, misteriozna svetla na nebu su zapravo internet sateliti američke kompanije "SpaceX", u vlasništvu Elona Maska.

Reč je o satelitima za brži internet, nazvanim Starlink, a do krajnjeg odredišta - niske orbite Zemlje, dopremila ih je raketa "Falcon 9", lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi.

"Starlink" treba da omogući internet značajnom delu svetske populacije koja još uvek nije on-line, posebno u ruralnim područjima. Istovremeno, internet bi mogli da koriste i ostali žitelji planete, koji nisu zadovoljni radom postojećih operatera", navode iz SpaceX.

Svaki od satelita, teških 227 kilograma, ima više antena visokog protoka i jedan solarni niz. U sklopu projekta Starlink kompanija planira da lansira ukupno 12.000 internet satelita. Prvi sateliti u svemir su lansirani 24. maja prošle godine.

Komentari (1)

Mišo

19.04.2020 00:46

Prema broju objekata izgleda da je Falcon 9 prilično zauzet. Izgleda da su mnogi već dobili internet.