Mali Lazar
Privatna arhiva
Mali Lazar

Privatna arhiva

Mali Lazar, Foto: Privatna arhiva

Kada je Lazaru ustanovljena teška dijagnoza, sarkom butnog mišića, njegovi roditelji spas su prvo tražili u raznim klinikama, državnim i privatnim, lekovima, lekovitim travama i svemu što bi im neko preporučio. Pored sve želje da pomognu, ni lekari ni travari nisu mogli obećati da će dečak preživeti.

- Sarkom je bio previše blizu krvnih sudova, tako da nikako nisu mogli potpuno da ga odstrane, a to je takav oblik raka da, ako se ne ukloni ceo, brzo se proširi po celom telu. Prognoze su bile užasne, a dete je iz dana u dan venulo - priča za „Alo!“ Zoran Filipović, Lazarov otac.

Porodica Filipović sa igumanom Dimitrijem

Privatna arhiva

Porodica Filipović sa igumanom Dimitrijem , Foto: Privatna arhiva

Tražeći slamku spasa, pročitao je članak o Manastiru Tumane i brojnim izlečenjima koja su se tamo desila. Rešio je da upravo tamo zamoli za pomoć.

- Jedva smo ubedili lekare iz „Instituta za majku i dete“ da ga puste na nekoliko sati. Bio je pod temperaturom, od bolova je jedva sedeo i u kolicima, ali verovali smo da bi ovo putovanje moglo da mu donese spas. U nedelju, zorom sam uzeo dete i krenuli smo put Tumana. Bili smo na liturgiji, nakon koje mu je iguman očitao molitvu za zdravlje i dao blagoslov - kaže Zoran i nastavlja:

Molitva je najbolji lek za smirenje

Od kada je čuo dijagnozu, Zoran Filipović nije mogao da pogleda u sina, a da ne zaplače. Posle posete Tumanu, znao je da će njegovo dete ozdraviti.

- Morao sam da pijem sedative pre nego što izađem pred dete. Sama pomisao na loše prognoze, koje su mu davali, mi je terala suze na oči. U Tumanu se sve promenilo. Kada smo izlazili iz manastira osetio sam neku toplinu, kao da me je ispunila neka čudna snaga i neko znanje da će sve biti u redu - seća se Zoran Filipović dana kada se desilo čudo.

- Ne znam kako i zašto, ali već od tog trenutka svi smo se nekako drugačije ponašali. Meni kao da je pao neki ogroman teret sa srca, a Lazar se malo-pomalo, pridigao, osvežio, i prvi put posle nekoliko dana tražio da jede, iako danima nije imao apetit - ispričao nam je Zoran.

Već tog dana su roditelji, ali i lekari, videli da je Lazaru bolje, a sutradan ujutru to su potvrdile i analize.

- CRP, koji mu je bio 200, spustio se na 15, a temperatura je nestala. U četvrtak kada su započeli operaciju, lekari su bili zapanjeni - tumora nije bilo, a na mestu gde se nalazio našli su krvni ugrušak. Naš doktor je izašao iz sale, zagrlio me i rekao: „Filipoviću, bili ste jako hrabri. Ja nemam objašnjenje, ali sarkoma nema“. Nisam znao šta ću od sreće - priča Lazin otac.

Filipovići i monasi obnavljaju staru crkvu


Nakon Božjeg čuda koje je spaslo Lazin život, Filipovići su redovni posetioci crkava, a nedavno su rešili da se Bogu i svim svetiteljima zahvale obnovom crkve u selu Jastrebac, u čemu će im pomoći i tumanski monasi.

- Meštani sela započeli su rekonstrukciju crkve, koju je moj pradeda podigao u Jastrepcu, a ja sam se naravno priključio. To sam javio i igumanu Dimitriju iz Tumana i ubrzo je bratstvo odlučilo da nam pomogne. Tako da sada i oni, iako su i sami u radovima, skupljaju prilog za obnovu naše crkve - objašnjava Zoran Filipović za „Alo!“.

Jastrebačka crkva pre početka rekonstrukcija

Privatna arhiva

Jastrebačka crkva pre početka rekonstrukcija , Foto: Privatna arhiva

Dimitrije Plećević, iguman Manastira Tumane, za „Alo!“ objašnjava da je ovo samo normalan gest.

- U znak blagodarnosti Bogu i podrške u radosti porodice Filipović, Manastir Tumane će drage volje uzeti učešće u obnovi crkve u Jastrepcu. Mi ćemo im pomoći u okviru svojih mogućnosti, a pozivamo i druge ljude dobre volje da se priključe, jer obnavljajući crkve obnavljamo i sebe - poručio je iguman Dimitrije.

Pročitajte još: