Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Pandemija Kovid -19 dovela je pod pritisak sve delove zdravstvenih sistema, ali istovremeno ukazuje na hitnu potrebu da se ojača radna snaga u zdravstvu na globalnom nivou, saopštio je Tim UN u SRbiji , povodom Svetskog dana zdravlja 2020.

UN ukazuju na značaj medicinskih sestara i tehničara i babica i podsećaju svetske lidere na važnu ulogu koju oni imaju u očuvanju zdravlja sveta i svih stanovnika.

„Ove godine, više nego ikada pre, moramo da izrazimo zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom radu i da im se zahvalimo za sve što rade da bi očuvali naše zdravlje“ kazao je dr Marijan Ivanuša, predstavnik i šef kancelarije SZO u Srbiji, a navodi se u saopštenju.

Sistem UN u Srbiji i partneri su aktivirali lanac podrške za odgovor na COVID-19, od samog nastupanja ove situacije. Dok su početne nedelje bile posvećene prevenciji, ublažavanju, kliničkom odgovoru, podizanju informisanosti, nabavci lekova i opreme, i logistici, naredne aktivnosti tima biće u potpunosti posvećene rešavanju kratkoročnih i dugoročnih društveno-ekonomskih uticaja pandemije.

“COVID-19 predstavlja snažan signal da je neophodno da čovečanstvo izgradi održiviju budućnost - sa boljom socijalnom zaštitom i uključenošću, snažnijom saradnjom, i većim poštovanjem životne sredine. Tim UN u Srbiji je posvećen pružanju podrške zemlji kroz bezbedan i delotvoran plan oporavka, uz istovremenu brigu da niko ne bude izostavljen. Oporavak od krize izazvane COVID-om 19 će takođe pružiti velike šanse za kreativne načine oblikovanja budućnosti i neophodno je da svi uzmemo učešće u ovim naporima", izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.