KCS
Alo!/Ognjen Radošević
KCS

Alo!/Ognjen Radošević

KCS, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Izgradnja centralnog objekta KCS-a počela je 1975, a za arhitektonsko-građevinske radove i projekat bio je zadužen “Trudbenik”, u tadašnjoj SFRJ velika i ugledna građevinska firma.U prvoj fazi, koja je trajala do 1980, objekat je završen, posle čega je sledilo uvođenje instalacija.

Problem je nastao samo godinu dana pošto je “Trudbenik” obavio svoj deo posla: razlog je bila promena zakonske regulative o projektovanju objekata. Naime, u vreme gradnje centralnog zdanja KCS-a, “obični”objekti su projektovani da izdrže 7. Stepen seizmike, dok je 8. Stepen važio za javne objekte. Već 1981. Zakonodavci su obavezu "podigli" za stepen, pa je za javne objekte obavezujući postao 9. stepen skale, što godinu ranije izgrađeni KCS nije ispunjavao. Građevinci su i postupili shodno tome, pa je taj problem rešen. Inače, na približno 71.000 kvadrata centralne zgrade u funkciji su i podzemni nivoi.

U Kliničkom centru Srbije leče se najteži pacijenti, a na raspolaganju je građanima za neodložno zbrinjavanje životno ugroženih povređenih i hitnih pacijenata. Kao referentna ustanova zdravstva, KCS sprovodi visokospecijalizovanu dijagnostiku, lečenje i konsultativne specijalističke i subspecijalističke preglede najtežih bolesnika. KCS je takođe i medicinski naučno-istraživački centar i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za dodiplomsko i postdiplomsko akademsko obrazovanje i stručno obrazovanje za lekare na stažu i specijalizaciji, kao i obrazovna baza za studente fakulteta zdravstvene struke.

Kraj rekonstrukcije sledeće godine

Krajem 2018. godine započela je rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije. Prema najavama, kada svi radovi budu završeni, Srbija će dobiti najmoderniju zdravstvenu ustanovu. U projekat će biti uloženo oko 110 miliona evra, a trenutno na gradilištu KCS-a radi oko 300 radnika. Predviđenoje da u prvoj fazi bude izgrađeno 27.000 kvadrata novog prostora, ali i da se potpunore konstruiše 59.000 kvadratnih metara postojećeg objekta. Posle potpune rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, KCS će, između ostalog imati i novi Urgentni centar, renoviranu Polikliniku, proširene laboratorije, 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta u odeljenjima intenzivne nege i 30 operacionih sala.

Kao ustanova za medicinsku edukaciju, KCS posebnu pažnju posvećuje akademskom obrazovanju zaposlenih. U ovoj ustanovi radi nekoliko akademika, takođe veliki broj doktora medicinskih nauka, magistara, subspecijalizanata i specijalista iz svih grana medicine. Sa više od sedam hiljada zaposlenih, KCS je najveći pružalac zdravstvenih usluga u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi, u kojem se godišnje zbrine više od milion pacijenata. U stacionarnoj delatnosti KCS-a godišnje se leči više od 90.000 bolesnika, ostvari se više od 950.000 bolesničkih dana lečenja, obavi preko 50.000 operacija i više od 7.000 porođaja. U dnevnim bolnicama godišnje se leči 25.000 bolesnika i obavi preko 5.000 operacija. Kompleks KCS smešten je napovršini od 34 hektara u širem centru Beogradu, na opštini Savskivenac. U njegovom sastavu je više od 50 odvojenih zgrada paviljonskog tipa, površine oko 280.000 kvadrata, od kojih su četiri objekta (plastična hirurgija, urologija, ortopedska hirurgija i psihijatrijska bolnica na Avali) izvan centra bolničkog kompleksa.

Urgentni centarKCS-a predstavlja najviši nivo zajedništva klinika, centara i službi u stručnom radu, organizaciji i tehnologiji rada na zbrinjavanju hitnih slučajeva na роdručju Beograda i Srbije. U svom radu, ро pravilu, primenjuje multidisciplinarni pristup a otvoren je 24 časa 365 dana u godini. Sa radom je роčео 2. decembra 1987. godine i od tada nikad nije bio zatvaran, pa čak ni u periodima rekonstrukcija.

KCS

Alo!/Nenad Vujanović

KCS, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Početak rada Urgentnog centra značajno je promenio dotadašnji sistem rada, kao i mogućnost da se obezbedi prijem većeg broja pacijenata komplikovane patologije prvog stepena hitnosti. Od otvaranja raspolaže sa 298 postelja od kojih je 167 postelja intenzivne nege. Broj postelja intenzivne nege je, vremenom, rastao i kretao se od 69, preko 99, 154 i do 167 u poslednjih pet godina, što govori o sve težoj patologiji koju ovaj Centar zbrinjava, a prosečna zauzetost ovih postelja je 99 odsto.