Darija Kisić Tepavčević
printscreen
Darija Kisić Tepavčević

printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: printscreen

Na konferenciji Kriznog štaba javnosti su se obratili dr Darija Kisić Tepavčević i dr Ivo Udovičić komandant vojne bolnice na Karaburmi, a rekordan broj novoobolelih razlog je zašto cela Srbija priča o njhovom obraćanju.

Doktorka Darija pojavila se na konferenciji u crnom kompletu, a svoju kombinaciju upotpunila je crnom zaštitnom maskom.

Ona je, na koferenciji za novinare, rekla da je juče testirano 11.004 građana.

- Trenutno je na respiratoru 47 pacijenata, a od početka epidemije do sada umrlo je ukupno 814 ljudi, a na bolničkom lečenju 1.048 pacijenata, a u privremenoj bolnici Arena trenutno je na bolničkom lečenju 121 pacijent - navela je Kisić Tepavčević.

- U poslenja 24 sata 23 osobe su zbrinute u privremenoj bolnici u Areni. U poslednja 24 sata na bolničko lečenje su primljena 183 pacijenta, a otpušteno je 75 pacijenata Više od 100 bolničkih kreveta zauzeto pos 24 sata. To je pokazatelj opterećenosti zdravstvenog sistema - rekla je ona.

Napominje da je najviše zaraženih u Beogradu - 796, u Novom Sadu 111, Kragiujevac 52, Valjevo - 44, Kraljevo - 41, Niš -29, Požarevac- 23, Loznica- 21.

Ostali gradovi u Srbiji imaju manje od 20 zaraženih. Većina gradova je imala makar sporadične slučajeve pozitivnih na korona virus što govori o širokoj rasprostranjenosti i velikom broju nosioca virusa.

Korona ušla u bolnice

Dr Ivo Udovičić je izjavio da najveća opasnost preti od asimptomatskih pacijenata.

- Naše bolnice su se otvorile između ova dva pika za pacijente koji zahtevaju hirurgiju. U ovom razdoblju oni su iskoristili svoje zakonsko pravo da se leče, međutim, ušli smo u ovaj treći talas i sad smo ponovo došli u situaciju da ove ljude ne znamo kako ćemo da lečimo. Nemoguće je zaustaviti koronu da ne uđe u bolnice - kazao je dr Ivo Udovičić.

Ivo Udovičić

printscreen

Ivo Udovičić, Foto: printscreen

Najopasniji su, kaže, ljudi koji imaju blagu kliničku sliku ili je uopšte nemaju.

- Postavljamo pitanje svima onima koji se ne pridržavaju mera da li misle da se to njima neće desiti i da li imaju imalo milosti za nas koji ovo radimo. Poruka za neverne Tome, svako od njih može biti sutra na Karaburmi ili bilo gde. Imamo 11 životno ugroženih pacijenata - kazao je dr Udovičić.

Pročitajte i: