Miroljub Petrović
screenshoot/Youtube
Miroljub Petrović

screenshoot/Youtube

Miroljub Petrović, Foto: screenshoot/Youtube

Sajt kontroverznog Miroljuba Petrovića, za kojeg pojedini mediji navode da se bavi nadrilekarstvom, a javnosti poznatog, pre svega, po gostovanjima na televizijama na kojima je promovisao kreacionizam i religiju i pozivao roditelje da ne vakcinišu decu i da ih ne vode u škole, prošle nedelje završio je, kako kažu nadležni - greškom, u onlajn nastavi za đake sedmog razreda.

Petroović je javnosti postao poznat i po nekoliko rečenica koje su obeležile njegove javne nastupe, poput: "Pošalješ dete u školu, vrati se debil!", "Ideš pod mač bato!" i sl.

Na 11. onlajn času biologije o "Tumačenju filogenetskih nizova" predavač je na kraju prezentacije ponudio sajt Centra za promociju nauke, koje je osnovalo Ministarstvo prosvete, ali je link đake klikom odveo na sajt Petrovićevog Centra za prirodnjačke studije.

A, na tom sajtu, klikom na polje "nauka i religija" nalaze se Petrovićeva predavanja o religiji, kreacionizmu, legalizaciji marihuane i da li se treba vakcinisati, a nude se i informacije o kućnom porađanju, učenju hebrejskog jezika, pohađanju časova sviranja na guslama.

Iz Ministarstva prosvete za Tanjug kažu da je po sredi greška, jer navedena adresa www.cps.org.rs, Centra za promociju nauke nije u funkciji, kao ni sajt, te se unosom te adrese preusmerava na sajt http://www.creation6days.com/ (Petrovićev sajt).

Tanjug je, na isti način, ukucavanjem adrese Centra za promociju nauke, koja je navedena i u prezenaciji, dospeo na sajt Petrovićevog Centra za prirodnjačke studije.

U ovom slučaju, kako navode u Ministarstvu, napravljena je greška, zbog čega su, kaže, u međuvremenu reagovali i "izvršili zamenu tog časa", bez navedene veb adrese.

O ovom slučaju, naime, pisala je beogradska Politika.

Takođe, iz Ministarstva kažu da je tokom tog onlajn časa učenicima prezentovan slajd sa delimično preuzetom veb adresom iz udžbenika.

Nastavnica je, dodaju, lekciju pripremala iz udžbenika za biologiju za 7. razred koju je izdao "Novi Logos" i čije su autorke, kažu, nagrađene Srebrnom nagradom za "Najbolji evropski udžbenik 2019. godine".

Naime, časove koji se emituju na RTS-u odnosno, časovi koji su dostupni učenicima na RTS Planeti ili sajtu Moja škola pre emitovanja prolaze kontrolu prosvetnih savetnika Ministarstva prosvete.

Na zahtev Ministarstva, stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a osnovu Zavodove stručne ocene, Ministarstvo odobrava udžbenik ili odbija zahtev za odobrenje.

Na Tanjugovo pitanje Zavodu da li se adresa sajta kontroverznog Petrovića zaista nalazi u užbeniku iz biologije "Novi Logos", direktor te ustanove Zlatko Grušanović, kaže da to nije tačno.

"Link koji je u udžbeniku nema veze sa onim koji je pušten u emisiji. Link koji se nalazi u udžbeniku je http://cps.org.rs/Cks4/cks405.html", rekao je Grušanović, a na toj adresi nalazi se predavanje o prelazu od riba do vodozemaca, koje nema veze sa Petrovićevim sajtom.

Sa sajta "Moja škola" RTS Planete, gde se nalaze sve lekcije osnovaca i srednjoškolaca, skinuto je predavanje 11. časa biologije za sedmi razred, koje je "vodilo" na sporni Petrovićev sajt.

Međutim, to predavanje se još uvek može naći na jutjubu kanalu "Moja škola", koje je postavljeno 9. novembra.

Pročitajte:

Komentari (2)

bojnik joe

18.11.2020 16:43

gledao sam ga na htv cini mi se u emisiji na rubu znanosti tezak primjer budaletine

Milica

18.11.2020 18:10

@bojnik joe - Ijekavicu i komentare ijekavicom zadrži za sebe, Srbi svoje pismo imaju.