Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane Republike S
Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane Republike S

Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane Republike S

Sistem ALAS Vojske Srbije je savremeni laki raketni sistem taktičkog nivoa, namenjen prvenstveno za borbu protiv tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i neutralisanje komandnih mesta, komunikacionih centara, bunkera, armiranih objekata i lakih borbenih plovila.

Baterijsko komandno mesto pomoću sopstvenog radara i optoelektronskog sistema otkriva, prepoznaje ciljeve i određuje njihove koordinate. Komandir baterije dodeljuje ciljeve svakom lanseru ponaosob, objavljeno je na portalu Ministarstva odbrane.

Na svakom lanseru se nalazi po šest kontejnera sa raketama. Kontejneri omogućuju skladištenje rakete u trajanju od 10 godina bez održavanja. Na lanseru se nalazi zemaljska kontrolna stanica pomoću koje operater upravlja lanserom, testira kontejnere i rakete, prenosi podatke o cilju na raketu, lansira odabranu raketu i u završnoj fazi leta „zaključava“ GSN na odabrani cilj.

Raketa ALAS ima savremenu aerodinamičku konfiguraciju. Kao pogon koristi startni motor na čvrsto raketno gorivo i turbomlazni motor. Maksimalni domet rakete je 25 kilometara.

Primenjen je savremen koncept vođenja otporan na ometanje.

Trenutno se za potrebe opremanja Vojske Srbije rade interna ispitivanja integracije kontejnera sa raketom ALAS i pripadajućeg mehaničkog i električnog interfejsa sa platformom Modularni Oganj. U ovu svrhu izvedeno je više opita sa uspešnim lansiranjem rakete.

PROČITAJTE JOŠ