prostran
E.A.
prostran

E.A.

Kako je za „Alo!“ kazao agroekonomista Milan Prostran, posledice mraza će osetiti i rane sorte trešnje i breskve, a procene su da bi njihov rod mogao biti manji između 10 i 20 odsto.

Sneg u aprilu na rod ostalog voća, među kojima su jabuke, kruške, ali i kasnije sorte trešanja i breskvi, kao i jagodičasto voće, kako naglašava ovaj stručnjak za poljoprivredu, ne bi trebalo da ima većeg uticaja.

Kada je reč o ratarskim kulturama, prema rečima Prostrana, trenutno hladnije vreme nema nekog većeg uticaja na jesenas posejane useve - pšenicu, ozimi raž i ječam.

- Te kulture su se oporavile posle nekih ranijih mrazeva i ovaj sneg koji će, nadamo se, kratko trajati neće imati neke posledice po njih - kazao je on i dodao da je pšenica jesenas posejana na preko 650.000 hektara, a da je ove godine u februaru i martu obavljeno đubrenje te žitarice azotnim đubrivima - kaže Prostran.

Međutim, on ističe da se zbog trenutnih vremenskih prilika može očekivati da bude usporena prolećna setva dominantnih ratarskih kultura, pre svega kukuruza, soje i suncokreta.

Kada je reč o šećernoj repi, kako dodaje, vremenske prilike neće uticati na njenu setvu, jer se ta kultura seje u martu i već je, prema raspoloživim podacima, posejana na nekih 40.000 hektara.

Prostran podseća da je krajem osamdesetih godina optimalni rok setve dominantnih ratarskih kultura bio od 15. aprila do 15. maja, ali da su ti rokovi zbog klimatskih promena, a na savet stručnjaka, pomereni na ranije, od 1. aprila do 1. maja.

- Kad prođe ovo hladno vreme, videćemo pravu procenu koliki je danak uzeo sneg. Ovo nije ništa neobično, bilo je sličnih godina i preživeli smo. Ostaje nam da se nadamo da više neće biti snega, mada vlage uvek treba - zaključio je Prostran i posavetovao poljoprivrednike da uvek osiguraju svoje useve.

Sneg

T. Stevanović

Hladno vreme odložilo početak setve

Setva ratarskih kultura, kukuruza, suncokreta i soje još nije počela zbog hladnog i kišnog vremena, ali optimalan rok traje do kraja meseca, kazala je Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije“.

Ona ističe da je zemljište pripremljeno i da će setva biti brzo obavljena, kada otopli i zagreje se zemljište iznad osam stepeni Celzijusovih.

Prema njenim rečima, plan je da se kukuruz zaseje na oko milion hektara, soja od 240.000 do 250.000 hektara, a suncokret od 200.000 do 220.000 hektara.