deca
Shutterstock
deca

Shutterstock

deca, Foto: Shutterstock

Trenutno je na lečenju u dečjoj bolnici KBC "Dragiša Mišović" 22 mališana sa 11 roditelja koji su pratioci. Dve devojke sa ozbiljnom upalom pluća i pet beba.

- Deo najmlađih koje sada lečimo imaju i i druge bolesti, dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro – kaže doktorka Ostojić.

Ona ističe da su sada teži pacijenti nego prošli put.

- Sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razboljevanja – ističe doktorka.

U ovoj Dečjoj bolnici svi su na radnom mestu. Niko nije na odmoru, niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

- Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja – navodi doktorka Ostojić.

Ona apeluje na domove zdravlja da rade trijaže pacijenata koji se javljaju.

- Roditelji koji sumnjaju da dete ima simptome ili primera radi, dete ima temperaturu 37,2 i odlaze kod doktora. Oni ne treba da dolaze u bolnice jer mi ne vršimo testiranja. Treba da idu u Dom zdravlja i tamo treba da se odradi dobra trijaža, testira, prepiše prva terapija i odredi da li je dete za bolničko lečenje ili ne – kaže doktorka Ostojić.

U Dečju bolnicu KBC "Dragiša Mišović" upućuju se deca iz cele Srbije.

Pročitajte još: