Sneg zatekao Beograđane
Alo! M Josida
Sneg zatekao Beograđane

Alo! M Josida

Sneg, Foto: Alo! M Josida

Premda su već krajem oktobra, svetski kao i naši meteorolozi, najavili da nam sledi jedna od najoštrijih zima ili bar znatno hladnija od prethodne dve, tri, po svemu sudeći to se neće dogoditi do kraja ove godine.

A novogodišnju snežnu bajku videćemo samo na planinama, odnosno na fotografijama - za one koji ostaju kod kuće.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), danas se nakon umerenog očekuje pretežno vreme u većini krajeva naše zemlje, a temperature će se kretati od -6 do 6 stepeni.

Kako je istakao meteorolog Dragan Đurić, slab mraz očekuje se još samo sutra, a potom će i jutarnje prognoze biti u porastu. Od petka sledi osetno toplije vreme, a za vikend će živa u termometru dostići čak do 16. podeoka. U narednih sedam do deset dana pravog snega nema ni na vidiku.

Ono što je karakteristično u narednom periodu jeste talas jakog jugoistočnog vetra koji duva u košavskom području, a prema najavama meteorologa, slabljenje košave očekuje se do kraja ove sedmice.

Čak 22 dana košave!

Ipak, slabljenje košave biće kratkog daha. Meteorolog Branko Bjelić iz RHMZ-a , kaže da je vrlo verovatno da će u periodu od 7. do 18. decembra u košavskom području duvati slab do umeren, a u pojedinim danima čak jak jugoistočni vetar.

Sneg zatekao Beograđane

Alo! M Josida

Sneg, Foto: Alo! M Josida

A kako je navedeno na grafikonu dugoročne vremenske prognoze za decembar, u Beogradu će vetar ovog meseca da duva čak 22 dana! A ovaj aktuelni "talas" košave trajaće sve do 18. decembra neprekidno, i onda još 4 dana krajem decembra.

Šta nas čeka u prvoj polovini decembra

Sudeći prema dugoročnoj prognozi koju RHMZ izrađuje početkom i sredinom svakog meseca, decembar nam donosi nešto toplije vreme u odnosu na drugu polovinu novembra.

Meteorolog Bjelić ističe se u periodu od 7 do 14. decembra, pa čak i do 20. decembra, očekuje toplo vreme za ovo doba godine.

- Jutarnje temperature bi trebalo da se kreću u intervalu od -3 do 4 stepena iznad nule u nižim predelima, dok bi najviše dnevne dostizale do 5. i 11. podeoka - navodi Bjelić.

Uz kišu i po koja pahulja...

Ipak, on napominje da se u pomenutom periodu u Srbiji očekuje češća pojava padavina, uglavnom kiše. Eventualno, u toku noći i jutra uz kišu može da proveje i po koja pahulja snega, ali bez formiranja snežnog pokrivača u nižim predelima.

Primera radi, ako pogledamo grafikone mesečne prognoze za gradove poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, primetno je da su pahulje najavljene u pojedinim danima do 20. decembra.

Kiša, oblačno

Rajko Ristić

Kiša, oblačno, Foto: Rajko Ristić

- Međutim, pored simbola pahulje nalazi se i tačka, što zajedno označava da se očekuje kiša, susnežica i sneg. Ne može se jednim simbolom opisati tri meteorološke pojave - kaže Bjelić.

Budući da "tačke" preovlađuju nad "pahuljama", u ovim gradovima očekuje se češća pojava kiše, koja u večernjim i jutarnjim satima može biti praćena susnežicom i snegom, ali se izgledi vremena su takvi da ne bi trebalo da se zadrži snežni pokrivač.

- U istom periodu, na planinama se očekuje kiša, susnežica i sneg, s tim da bi tokom noći i jutra na planinama iznad 1.200 metara nadmorske visine padao samo sneg, što bi donelo kratkotrajnom formiranju snežnog pokrivača koji bi se brzo topio - ukazuje Bjelić.

U periodu između 11 i 20. decembra na planinama iznad 1.400 metara, kao što su Zlatibor i Kopaonik, prognozirana je češća pojava snega uz formiranje i povećanje snežnog pokrivača. S tim da, ako uporedimo grafikone ove dve planine, za razliku od Kopaonika na Zlatiboru se očekuje češće smena kiše i snega u tom periodu.

Najhladniji period: od 21- 25. decembra

Prema rečima Bjelića, u ovom periodu decembra očekuju se temperature u granicama višegodišnjeg proseka. Naime, prognozirane su jutarnje temperature u intervalu od -5 do dva stepena iznad nule, dok bi najviše dnevne bile od 1 do 6 stepeni.

Dva dana kada bi i prestonica mogla da se zabeli

- Dakle, biće prosečno hladno za ovaj period godine. S tim da bi 22. i 23. decembra u nižim predelima padala kiša ili susnežica, dok bi u jutarnjim i noćnim satima padao sneg uz moguće formiranje snežnog pokrivača od nekoliko centimetara snega koji bi se tokom dana otopio, ali bi se kao pojava mogao videti - napominje.

Sneg, autoput, nevreme, saobraćaj

Tanjug/Dušan Aničić

Sneg, autoput, nevreme, saobraćaj, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U ta dva decembarska dana i prestonica bi mogla konačno da se zabeli. Premda mesečna prognoza za Beograd u nekoliko navrata najavljuje susnežicu i sneg tokom večernjih i jutarnjih sati, očekuje se da bi između 22 i 23. decembra snežni pokrivač mogao kratkotrajno da se zadrži.

Temperature bi se u prestonici kretale u intervalu od -2 do 3, a slično vreme prognozirano je i za Novi Sad, Kragujevac i Niš. Primera radi, u tih nekoliko dana za Kopaonik prognozirano -9 stepeni, a najviša dnevna neće biti ni približno nultom podeoku, dok se na Zlatiboru očekuje za koji stepen više.

- U brdovito- planinskim krajevim uglavnom se očekuje kiša i susnežica, a u predelima između 500 i 1.000 metara trebalo bi da pada i sneg uz povremeno formiranje snežnog pokrivača. Na višim planinama bi padao samo sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača.

Poslednja nedelja decembra i Nova godina

Iznenađujuće ili ne, ali izgledi mesečne prognoze ukazuju da bi sam kraj decembra trebalo da obeleži malo toplije i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine.

- Jedino bi između 26-29. decembra padala kiša ili susnežica u nižim predelima, a u višim predelima susnežica ili sneg, s tim da se intenzivnije padavine očekuju oko 27. u mesecu. Svakako, na planinama iznad 1.400 metara padao bi samo sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača, što će biti povoljno za skijaške centre kao što su Kopaonik, Stara planina… - navodi Bjelić.

Zanimljivo je da su minimalne temperature prognozirane za kraj decembra od -2 do 3 stepena, a najviše dnevne od 3 do 8, što je svakako više u odnosu na one koje smo imali prethodnih nekoliko dana.

Kako sada stoje stvari, ni ovu Novu godinu nećemo dočekati uz pahulje. Naime, mesečna prognoza ukazuje da bi tokom novogodišnje noći u svim predelima Srbije trebalo da bude suvo vreme.

- Ipak, to su zasad samo naznake, jer je taj period dosta daleko da bi se tvrdilo sa velikom sigurnošću. Desetak dana pred Novu godinu moglo bi izvesnije da se govori o vremenskoj prognozi za 31. decembar - zaključuje meteorolog Bjelić.

Bilo kako bilo, na našim višim planinama novogodišnja noć bi trebalo da bude u duhu zimske čarolije. A da 31. decembra nema snega u većini Srbije - na to smo se već navikli prethodnih godina.