Sprska kuća
RINA

 

Sprska kuća

RINA

Sprska kuća, Foto: RINA

Tako je danas, a tako je bilo i pre skoro 100 godina kada je poznati francuski industrijalac i konstruktor aviona Luj Brege stigao u Kraljevo kako bi sagradio fabriku.

Slavni Francuz imao je zakupljen stan u ulici Cara Lazara. U istoj zgradi bio mu je i biro, za koji je pričao da ga voli više nego onaj u Parizu. Prve komšije bili su mu Darinka i Filip Cvetić koje je često posećivao. A Dara kao pravi majstor u pravljenju slatka posluživala ga je svojim specijalitetima”, priča Marina, snajka Cvetića.

Berge je bio oduševljen ovim slatkišima od voća koje u svojoj zemlji nije imao priliku da proba, stoga je vredna Dara spremala slatko kako bi ga probali i njegovi prijatelji.

Sprska kuća

RINA

Sprska kuća, Foto: RINA

 

Da bi udovoljila željama brojnih Francuza u Kraljevu, baka je otvorila prodavnicu kolonijalne robe u kojoj se prodavalo samo slatko i pribor za posluživanje. ,,Slatka prodavnica“ odlično je radila. S obzirom da je Luj Brege već imao avio službu, koja je prerasla u Er Frans, često je sa svojim novim komšijama pričao o mogućnostima i njegovoj želji da se srpsko slatko nađe u Francuskoj, u tamošnjim trgovinskim radnjama, te i u njegovoj kompaniji”, rekla je Marina.

Sprska kuća

RINA

Sprska kuća, Foto: RINA

Međutim, ova biznis ideja je propala pred ulazak Nemaca u Kraljevo 1941. godine. Pogoni Fabrike aviona su teško oštećeni da neprijatelju ne bi pali u ruke, a posle Drugog svetskog rata fabrika je pripojena Fabrici vagona u Kraljevu, čime je definitivno okončana proizvodnja aviona u ovom gradu, pa tako ni Luj Šarl Brege više nije dolazio u Kraljevo.

Kuća Filipa i Darinke Cvetić u centru grada je nacionalizovana i iz nje kasnije odnešeno sve što se moglo izneti. Ostala je samo slavska ikona, pribori za posluženje slatkim, ključ od kuće, porodične fotografije i uspomene. Potomcima kuća je vraćena 1986.godine.