Bugarska, more
EPA/DIMITAR APOSTOLOV
Bugarska, more

EPA/DIMITAR APOSTOLOV

Foto: EPA/DIMITAR APOSTOLOV

Državljanima Srbije je za ulazak u Bugarsku od juče potreban samo pasoš, a za aranžman po osobi potrebno je izdvojiti oko 110 evra, pa su se telefoni u mnogim beogradskim turističkim agencijama usijali. Najviše su se javljali oni koji su imali u planu da na kraju sezone letuju u Egiptu, za koji je sada obavezan negativan PCR test, zbog čega su u poslednjem trenutku odlučili da Crveno more zamene Crnim.

Kako za „Alo!“ ističu turistički radnici, građani Srbije u Bugarsku najčešće putuju sopstvenim prevozom, zbog čega je u ponudi najviše aranžmana koji obuhvataju samo smeštaj na bazi noćenja sa doručkom ili polupansiona.

Maske u hotelu obavezne

U bugarskim hotelima je nošenje zaštitnih maski obavezno, ali samo u zajedničkim prostorijama. Merenje temperature prilikom ulaska u hotel još nije praksa, ali kako navode tamošnji hotelijeri, ukoliko se broj gostiju poveća, sigurno je da će se i to promeniti.

- Noćenje sa doručkom u hotelu sa dve zvezdice u Sunčevom bregu u septembru je moguće pronaći i za 110 evra, dok je u onima sa tri zvezdice koji poseduju bazen za deset dana potrebno izdvojiti oko 150 evra po osobi. To znači da četvoročlana porodica može da plati smeštaj 440 evra - objašnjava za „Alo!“ Sara M., radnica u jednoj poznatoj beogradskoj turističkoj agenciji i dodaje da ko se oduči za prevoz turističkim autobusom na tu cenu treba da doda još 50 evra za put.


S druge strane, oni koji put mora krenu automobilom po ulasku u Bugarsku odmah treba da kupe vinjetu, čija cena za nedelju dana iznosi osam, a za mesec dana 20 evra. Vinjeta se kupuje na graničnom prelazu, a moguće je platiti samo platnim karticama.

Što se tiče cena u Bugarskoj, i dalje su pristupačne, ali putnici bi trebalo da imaju na umu da Bugari ipak nisu uveli besplatne ležaljke na plažama, iako su to najavljivali na početku sezone. U Nesebaru i Sunčevom bregu cena kompleta, koji obuhvata ležaljku i suncobran, iznosi oko 10 evra - kaže ova turistička radnica. 

Maske u hotelu obavezne

U bugarskim hotelima je nošenje zaštitnih maski obavezno, ali samo u zajedničkim prostorijama. Merenje temperature prilikom ulaska u hotel još nije praksa, ali kako navode tamošnji hotelijeri, ukoliko se broj gostiju poveća, sigurno je da će se i to promeniti.

Riblji restoran, restoran

Shutterstock

Riblji restoran, restoran, Foto: Shutterstock

Nema besplatnog lečenja ako obolite od korone

Svi oni koji odluče da u narednom periodu putuju u Bugarsku treba da imaju na umu da će ukoliko se zaraze koronavirusom lečenje morati da plate sami, ukoliko ne uplate osiguranje. Turističke agencije trenutno svim putnicima nude osiguranje koje pokriva sve troškove lečenja od koronavirusa i medikamente, a koje se obračunava po ceni od 1,5 evra po danu. Međutim, ukoliko se zarazite, a lekar vam propiše meru karantina, osiguranje vam neće važiti.

Prosečne cene u bugarskim restoranima
salata 1 evro ( 1,99 lv)
supa 0,6evra (1,20 lv)
piletina na žaru 3 evra (5,99 lv)
pica od 25 cm 3 evra (5,99 lv)
kuvani specijaliteti 6 evra (11,99 lv)
biftek 12 evra (25,99 lv)
oval mesa sa roštilja 7,5evra (14,99 lv)

Cene u prodavnicama
Hleb 0,50 evra (1 lv)
Sveže pile 3 evra ( 7 lv)
flaširano pivo ( 0,5 ml) 0,5 evra (1 lv)
1 litar ulja 1 evro (2 lv)
1 kg kafe u zrnu 4 evra (8 lv)
1 kg viršli 2 evra (4 lv)
1 kg bugarskog crnog grožđa 1 evro (2 lv)
1 kg paradajza 1,50 evra (3 lv)

Pročitajte još:

Komentari (1)

Vinjeta se kupuje na graničnom prelazu

02.09.2020 14:58

Moze i on-line