Medicinske sestre iz Infektivne klinike
CGTN
Medicinske sestre iz Infektivne klinike

CGTN

Medicinske sestre iz Infektivne klinike, Foto: CGTN

Na beogradskoj Infektivnoj klinici, i to od samog početka epidemije, bore se protiv smrtonosnog virusa kovid-19. U odeljenju intenzivne nege provode i po 17 sati dnevno sa najtežim pacijentima radeći najbolje što mogu kako bi spasle živote. Vesna ima kratku poruku: „Ne zaboravite nas posle ovoga.“

O srpskim heroinama su kineski mediji snimili dokumentarac.

Medicinske sestre iz Infektivne klinike

CGTN

Zorica Nikolić, Foto: CGTN

Zorica Nikolić radi na odeljenju za kovid infekcije u sklopu Kliničkog centra.

- Kad uđete ovamo, ne pitate dokle vam je radno vreme, nego radite sve dok ima priliva. Priliv bolesnika je bilo takav da se ostajalo 16-17 sati - navodi ona.

Medicinske sestre iz Infektivne klinike

CGTN

Zorica Nikolić, Foto: CGTN

Zorica je doživela da među pacijentima o kojima se brinula bude i čuveni profesor Dragan Marković, vaskularni hirurg, s kojim je inače sarađivala više od 35 godina.

- Kad je primljen na insistiranje naših lekara, on je već bio ugrožen. Posle nekoliko dana, primljene su i njegova supruga i majka. Manje je brinuo o sebi, stalno je pominjao svoju majku, koja ima 90 godina. Nažalost, profesor Dragan Marković je preminuo, supruga i majka su preživele. To mi je ostalo u sećanju, ne mogu da izađem iz toga, da ne mislim - ispričala je ona u dokumentarcu za kineske medije.

Vesna Obradović je glavna sestra intenzivne nege i reanimacije Infektivne klinike u Beogradu.

Medicinske sestre iz Infektivne klinike

CGTN

Vesna Obradović, Foto: CGTN

- U ovim odeljenju inače su vitalno ugroženi pacijenti, nama to ništa nije strano. Jedino, razlika za nas je zapravo to što trenutno radimo pod zaštitnom opremom, tako da je mnogo teže raditi u tim uslovima i pod tom opremom - objašnjava ona.

Kaže da nije bilo mnogo svesnih pacijenata sa kojima su mogli da komuniciraju.

- Kada pacijent dođe ovamo, već je bez svesti i bude na respiratoru - dodaje ona.

Međutim, seća se, prvog pacijenta, za koga su se svi od samog početka nadali da će se izvući jer je reč o mladom dečku, bez ikakvih bolesti.

Medicinske sestre iz Infektivne klinike

CGTN

Medicinske sestre iz Infektivne klinike, Foto: CGTN

- Praktično zdrav. Nekako smo svi navijali i očekivali da se oporavi. Tako je i bilo. Kad smo ga ispraćali na drugo odeljenje, to je bio baš emotivan ispraćaj. Svi smo mu aplaudirali. On je čak i zaplakao. I mi smo bili na ivici suza. Bilo je baš emotivno... Želeo je sve da nas upozna bez maski, pošto nije uspeo da nam vidi lica. Oni su mogli da vide samo naše oči. Svi ti ljudi su govorili da u našim očima vide pozitivnu energiju. Stalno su govorili kako nam se oči smeju i da im je to dovoljno... On je poželeo, kad sve ovo prođe, da svi zajedno dođemo na njegovo crkveno venčanje - navodi Vesna.

Ova situacija, ističe Obradovićeva, pokazala je koliko su složni i humani.

- Držali smo se svi zajedno i svi zajedno smo istrajali. Stvarno sam ponosna na ceo svoj kadar. Poruka za sve ljude je da nas ne zaborave posle ovoga - poručuje Vesna.

Nikada nismo 100 odsto sigurni

- Pamtim pandemiju SARS-a, pandemiju morbila, onda su bili ebola, tifus, imali smo razne. Ova se razlikuje od svih jer smo o svim tim prethodnim epidemijama nešto znali, bili smo upućeni... Velika je smrtnost, mi svi znamo da nikad nismo 100 odsto sigurni - navodi Zorica.

Ovim poslom ne može da se bavi svako

- Bukvalno dođete kući samo da prespavate. To je bio jedini kontakt sa porodicom, više smo se čuli telefonom. To je ono što mi nedostaje. I to je stavilo porodicu u drugi plan... Naš posao je takav, tako da nama to nije ništa novo. U ovoj situaciji je porodica i te kako trpela, ali prosto - tako je. Takav nam je posao i mi smo to, pre svega, sami birali. Ovim poslom ne može da se bavi svako - ističe Vesna.