Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako se patrijarh Irinej zbog infekcije koronavirusom od 4. novembra nalazi u bolnici, on je obavešten o svim dešavanjima u Crkvi preko svog vikara, kome redovno telefonom daje i zadatke, određen broj vladika njega je već otpisao.

Prema našim saznanjima, grupa episkopa pokrenula je pitanje hitnog imenovanja zamenika patrijarha Irineja koji bi na tronu SPC sedeo dok se Njegova svetost potpuno ne oporavi, što se, veruju, neće desiti ubrzo ili se uopšte neće dogoditi. Za razliku od nekolicine crkvenih velikodostojnika koji sramni zahtev pravdaju navodnom brigom što je Crkva već dve nedelje obezglavljena, većina episkopa protivi se postavljanju zamenika patrijarha.

- Ti koji propagiraju tako nešto su narodski rečeno vladike bez srca i duše i maltene sahranjuju živog patrijarha, ali srećom su u manjini. Neću ih imenovati, ali verujem da svi mogu da pretpostave o kome se radi. Bolno je što su neki pohrlili iz inostranstva u Beograd, navodno zabrinuti na njega, a zapravo da bi pokušali da realizuju tu ideju. Svaki od njih, naravno, na tronu vidi sebe. Irinej preko vikara, episkopa Stefana, svog šefa kabineta, ali i još nekih saradnika iz Patrijaršije sa kojima se redovno čuje, hvala bogu sve drži pod kontrolom. Osim toga, tu je i Sinod kao najviše crkveno telo odmah posle Sabora, koji odlično funkcioniše. Patrijarh je, kažu lekari, svakim danom sve bolje i nikakvog zamenika mu nećemo birati - navodi za „Alo!“ jedan episkop.

Vladika Stefan potvrdio je da je patrijarh upoznat sa svim dešavanjima u SPC.

- Naš patrijarh je vedrog duha i u razgovorima sa mnom interesuje se za redovne crkvene obaveze, ali i za radove u Hramu Svetog Save. Osim toga, daje mi blagoslov da služim liturgiju - rekao je pre nekoliko dana vladika Stefan.

Analitičar Branko Radun nije iznenađen zakulisnim radnjama u SPC dok je Irinej u bolnici.

- Da bi se odredio njegov zamenik, patrijarh se prvo mora proglasiti nesposobnim. Sećam se, kada mu je krajem prošle godine zdravlje bilo narušeno, pojedini episkopi dojurili su iz inostranstva i počeli da se pojavljuju po svim ovdašnjim medijima, maltene su vodili kampanju kako bi se domogli trona, a ta kampanja ličila je na klasičnu političku. Sada imamo vrlo sličnu situaciju, opet se vodi kampanja po društvenim mrežama za novog patrijarha dok je Irinej živ i sprovode je botovi pojedinih vladika. Osim toga, oni čak zbijaju užasne i morbidne šale na račun patrijarha, što je zaista neljudski - kaže Radun.

I Aleksandar Đurđev iz Srpske lige zgrožen je ponašanjem pojedinih episkopa u ovim teškim momentima za SPC.

- Dok je naš patrijarh živ, ne treba uopšte razmišljati o zameniku. U najmanju ruku je neprimereno i neumesno. Treba verovati da će se Njegova svetost uskoro oporaviti na korist naše crkve i čitavog srpskog naroda - zaključuje on.

Pročitajte još:

Komentari (3)

beba

19.11.2020 08:25

Nas Irinej je zuvo zlato.Ne se on nam izleci i sti brze oporavi

Nada

19.11.2020 08:43

Сви знамо ко су те владике приклоњене католицизму. Први горди Григорије, затим Максим...

Perica

19.11.2020 14:49

Lešinari!