Trudnica stomak
Shutterstock
Trudnica stomak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na sreću, najnovija istraživanja su pokazala da i trudnice i porodilje mogu da se vakcinišu, kao i da zaštitna antitela prelaze preko placente na fetus, tj. sa majčinog mleka na dete.

Pogotovo sad kada postoje ovi podaci, mada je savetovano i ranije, date su preporuke da se vakcinišu trudnice i na taj način zaštite od kovid infekcije i eventualnog letalnog ishoda.

Ginekolog i genetičar dr Mima Fazlagić jedna je od onih koja je od početka bila uverena u bezbednost vakcina po buduće i novopečene majke.

- Od početka smo znali po mehanizmu dejstva Fajzerove i Modernine vakcine da su bezbedne, pogotovo te izrađene na novoj tehnologiji, nemaju nikakav štetni efekat, ali po zakonskoj proceduri, morale su vakcine da prođu sva istraživanja i testove da bi bile odobrene za trudne žene. Virus ne utiče štetno na dete jer nema vertikalnu transmisiju, dokaz za to su i teško bolesne trudnice koje su rodile zdravu decu. Pre dve nedelje dobili smo i preporuku Svetskog udruženja ginekologa da buduće majke mogu da se vakcinišu - rekla dr Fazlagić.

Ona ih jednako preporučuje i parovima koji su u proceduri za vantelesnu oplodnju.

- Nema nikakve opasnosti od vakcine, a Sars-CoV-2 izaziva teška oštećenja srca i pluća i to ne treba zaboraviti.

Istog mišljenja je i dr Aleksandar Stefanović direktor GAK "Višegradska, pogotovo što se ispostavilo da trudnice imaju težu kliničku sliku od kovida 19, odnosno teže simptome i da su češće na kiseoniku i respiratoru, zbog čega je i razmatrana i vakcinacija trudnica, iako toga u početku nije bilo jer su one osetljiva kategorija.

On se takođe osvrnuo na studiju sa Fajzerovom i Moderninom vakcinom na ženama koje su ubrzo nakon vakcinacije ostale trudne i istakao da je na ginekologu da proceni od slučaja do slučaja da li je neka žena više kandidat za vakcinu, ali se on svakako zalaže za to.

- Pokazalo se da vakcina ne utiče ni na koji način na trudnoću i plod. Prema tim podacima, zaključeno je da je bezbedna, ali tek ćemo imati šire studije i više podataka. Međunarodna federacija ginekologije i akušerstva FIGO poručila je ginekolozima da preporuče trudnim ženama da se vakcinišu, posebno u onim grupama koje imaju veći rizik od oboljevanja, a tu spadaju gojazne, hipertenzivne i one koje boluju od šećerne bolesti. Ginekolog treba da odmeri rizike kod žena koje imaju ovakve bolesti, ali i kod onih koje žive ili rade tamo gde mogu da budu više izložene virusu da im preporuči imunizaciju, a žena na kraju sama odlučuje.