Krizni štab
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC
Branimir Nestorović
Branimir Nestorović, Foto: Printscreen

Dok njegove kolege u skafanderima provode sate i sate u crvenoj zoni, vraćajući ljude iz mrtvih, nekadašnji član kriznog štaba Branimir Nestorović izjavljuje da pandemija ne postoji, da su testovi lažni, a vakcine beskorisne.

- Verujte, nije to što niko neće zvanično da komentariše zbog nekog straha od njegovih nazovi argumenata. Naprotiv, a o tome smo i pričali pred poslednje sastanke štaba, pre nego što počne sednica, profesor je među nama izgubio svaki kredibilitet. Svojim gostovanjima po televizijama pretvorio se u cirkusanta i dvorsku ludu - rekao je za Srpski telegraf jedan od sagovornika, a isto je ponovio i drugi.

Kako su još dodali, nije im jasno da je Nestorović nesvestan činjenice da njegove reči ne mogu u očima građana imati istu težinu, kao da ih izgovara neki laik. Takođe, nije im jasno zašto te stavove nije zastupao dok su zajedno sedeli u štabu i nekim danima bukvalno se molili da bude što manje žrtava korone.

doktorka

printscreen/tvprva

doktorka, Foto: printscreen/tvprva

Lekari koji nisu u kriznom štabu bili su raspoloženiji da govore pod imenom. Pulmolog dr Tatjana Radosavljević, nekadašnja predsednica Lekarske komore Srbije, navodi da ne želi da komentariše tuđe izjave, ali da može da iznese svoje mišljenje:

- KOVID je opasna bolest, o kojoj koliko god da znamo ne znamo dovoljno. Vakcine su, kao i kod drugih pandemija, sredstvo da se zaustavi ova bolest i ja lično sam primila kinesku vakcinu - rekla je ona.

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović

Privatna arhiva

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

Epidemiolog dr Zoran Radovanović iznosi sledeći stav:

- Ne bih se bavio komentarisanjem tih izjava, etički odbor treba da se sastane i već mesecima se polemiše o svemu. Ono što mogu da kažem je da ova pandemija ispunjava sve uslove za pandemiju, budući da je već u prvoj godini postojanja odnela više žrtava nego prethodne dve, pandemija kolere 1961. i pandemija HIV. Ova pandemija je počela 2019. i napravila veći ršum, bitnije uticala i na ekonomiju i na ponašanje, imala veće i ozbiljnije efekte, poremetila funkcionisanje u globalnim razmerama. Vakcine su te koje štite, samo u različitoj meri, a što se tiče PCR testa, to je pouzdan i siguran pokazatelj, samo je važan momenat u kom se testirate.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

mile m

03.02.2021 08:53

- G Nestoroviću je izgleda najzad došlo iz ... u glavu pa je javno počeo da priča ono što su neki razumni pisali po medijima još u martu i aprilu prošle godine. - Čovek jednostavno pokušava da opere savest zbog svega što je, kao član samozvanog kriznog štaba, morao da servira javnosti tokom vanrednog stanja.