dejan nestorović
privatna arhiva
dejan nestorović

privatna arhiva

Dejan Nestorović i voditeljka Emina Rovčanin, Foto: privatna arhiva

U susret Međunarodnom danu žena, 8. martu, Dejan Nestorović kaže da žene moraju biti institucija našeg društva.

- Ne treba nam zakon radi forme, već zakon koji će biti primenljiv do poslednjeg promila. Svedoci smo, na hiljade primera, zlostvljanja i ubistva žena u našem društvu. Smatram da država i postoji da bi štitila i unapređivala prava svojih građana i zato nam treba novi zakon o rodnoj ravnopravnosti. Ako pogledate našu Vladu, pored hrabre Ane Brnabić, mi imamo sjajne ministre među ženama, vrlo jake i dosledne ličnosti, sa snažnim karakterima. Među njima su izuzetni lideri Zorana Mihajlović i Slavica Đukić Dejanović, koje su primer jakih žena. Taj primer moramo da prenesemo na celo društvo. Klara Cetkin se borila za pravo žena na slobodnu ljubav, pravo na razvod braka, pravo na začeće kao i pravo jednakog rada s muškarcima na svim položajima i svim institucijama. Naše ministarke, sa našom premijerkom, su srpske Klare Cetkin! - kaže Dejan Nestorović.

dejan nestorović

privatna arhiva

Dejan Nestorović sa Anom Brnabić , Foto: privatna arhiva

Borac za ljudska prava navodi da ovim zakonom treba socijalno i ekonomski osnažiti instituciju žene i dati joj jaču ulogu u društvu.

- Jako je važno da poslodavci na razgovorima za posao ne pitaju žene kada će da zatrudne, da porodilje ne prebacuju na niža radna mesta kad se vrate na posao i da trudnice ne otpuštaju. Samo se tako možemo boriti za moderno društvo. Svaka žena je bitna i podjednako važna, počev od prodavačice na pijaci, preko medicinske sestre, novinarki do žena koje su na vodećim institucijama u privredi, politici, šou biznisu. U svakom segmentu društva žena mora biti institucija. Žene moraju imati jednaka prva kao muškarci, ali im treba dati veliki ekonomski podsticaj, jer su majke - ističe Dejan Nestorović i dodaje da pravni tim "Sigurne pozicije" podržava predlog Zakona o ravnopravnosti polova, koji je predložila ministarka Zorana Mihajlović.