Irena Vuković
Printscreen/ Prva
Foto: Printscreen/ Prva

Hronični bolesnici treba da se vakcinišu, jer su rizici od kovida kod njih izraženiji u odnosu na opštu populaciju. Alergija na penicilin, kikiriki i polen nisu kontraindikacije za vakcinu, sem onih koji su alergični na neki od sastojaka vakcine, a ti sastojci su navedeni na sajtu proizvođača, tvrdi dr Irena Vuković, asistentkinja na katedri za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Ako ste imali alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine, naravno da nećete primiti drugu. Ovde mislim na gušenje, anafilaktičke reakcije ili neke druge sistemske reakcije. Proizvođači kineske vakcine su naveli da osobe sa hroničnim neurološkim bolestima i epilepsijom ne treba da prime njihovu vakcinu. Ruska nije testirana na starijima od 60 godina, što su najčešće ljudi sa hroničnim bolestima - otkriva dr Vuković za "150 minuta".

Za one koji imaju dodatne dileme da li da se zbog svoje bolesti vakcinišu postoje vodiči na internetu za koje je dovoljno da ukucate naziv bolesti i kovid i vakcina na engleskom i dobićete rezultate na engleskom. Lekari u Srbiji trenutno rade na prevođenju tih vodiča.

Što se tiče terapija za hronične bolesti, vakcina na to, kako kaže imunolog, ne utiče.

- Ne smete prekidati svoju terapiju da biste se vakcinisali. Pacijenti na imunosupresivnoj terapiji, pošto je njihov imuni odgovor oslabljen, smeju da prime vakcinu, ali se bojimo da njihova zaštita neće biti kao kod drugih ljudi. Ako ste na imunosupresivnoj terapiji 5 dana u mesecu, nećete vakcinu primiti tada, nego ćete sačekati da prođe dve nedelje ili ćete se vakcinisati dve nedelje pre te imunosupresivne terapije. Oni koji su na antikoagulativnoj terapiji za razređivanje krvi, za njih je rizik isti kao i od bilo kog drugog leka koji se daje u mišić, odnosno intramuskularno. Kod njih bi mogle da se urade neke laboratorijske analize kao na primer INR pre vakcine. Eventualno na mestu uboda kod njih može da nastane hematom.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: