Nikola Tesla
Youtube/Printscreen
Nikola Tesla

Shutterstock

Nikola Tesla, Foto: Shutterstock

Genijalni naučnik Nikola Tesla zaslužan što je digitalna era ovakva kakva je danas.

Od mnogih Teslinih patenata zanimljiva je priča iz novembra 1898. godine kada je naučnik govorio o načinu funkcionisanja i širokoj primeni bezpilotnih vozila.

O Teslinim dronovima i bežičnom sistemu prenosa pričao je profesor dr Petar Kočović.

- Planirali smo da obeležimo rođendan Nikole Tesle, koji je sutra, ali nas je situacija omela u tome - rekao je profesor Kočović.

Patent o kome je Tesla pisao navodi da bi bespilotna vozila i plovila mogla da se koriste za prenos pisama i pošiljki, za komunikaciju, izviđanje terena, hvatanje morskih životinja...

Koliko sve to podseća na današnji Gugl, Amazon, Fejsbuk?

- U njegovom patentnom opisu stoji jedan duži pasus i to govori kakve je vizije tada imao Tesla. To je bilo 1898. godine kada je patent demonstrirao u Medisonu. Tada je predvideo da će letenje u budućnosti biti moguće. Danas imamo male letelice kojima se upravlja radiotalasima, one su postale igračka - istakao je profesor dr Petar Kočović.

Šta je Tesla govorio o letelicama koje mi danas nazivamo dronovima?

- Tesla nije upotrebio dron, reč je nastala kasnije, ali je predvideo da će se dron koristiti u inženjerske, komercijalne i naučne svrhe. Kada znamo da je to bilo pre 122 godine, ostaje fascinantno kako je Tesla zamislio budućnost. Tada je Tesla govorio da je najveća vrednost njegovog izuma bila uticaj na ratovanja i naoružanja, a zbog sigurne i permanentne moći, dron bi proizveo permanentan mir među nacijama. Tesla je mislio da će razvojem tehnologije zavladati mir, međutim, svet je vrlo brzo postao bipolaran - istakao je profesor Kočović.

Prvi put je Tesla predstavio prenos bez žica i kablova i drugih vrsta mehaničke povezanosti. Da li i koliko to ima veze sa vrstama bežičnog prenosa koji mi imamao danas?

- Kada se napravi prvi u seriji izuma, onda on postaje platforma i Tesla je napravio platformu za sve ono što je bežično. Do kraja svog života usavršavao je patente, a tada je nastao i patent radio aparata, koji je pripisan Markoniju, ali je Tesli vraćen posle njegove smrti - rekao je profesor dr Petar Kočović.

Pre deset godina 10. jul proglašen je za Dan nauke i tehnologije u Srbiji.

Pročitajte još: