Subotica
Privatna arhiva
Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

Prijem je upriličen uoči početka sjajnog koncerta koji je održan sinoć na centralnom gradskom trgu pod nazivom "Filmharmonija".

ANKETA:

Da li ste ikada posetili Suboticu?

 

Goste je dočekao i član Gradskog veća zadužen za oblasti obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić.

Pozdravljajući u ime grada i u svoje lično ime članove orkestra Zagrebačke filharmonije, gradonačelnik Bakić je istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je jedan tako renomirani ansambl, kakav je Zagrebačka filharmonija, u godini kada obeležava 150 godina svog postojanja, prvi put u našem gradu.

- Ovim značajnim projektom, kojim se obeležava 130 godina od rođenja vrhunskog filmskog stvaraoca Čarlija Čaplina, Zagrebačka filharmonija u saradnji s Muzičkom omladinom Novog Sada, u naš grad donosi jedinstven spoj muzike i umetnosti, a gradu Subotici priliku da potvrdi svoj gostoljubivi i multikulturalni duh, ali i važnost koju pridaje kulturi, s obzirom na to da Subotica ima izuzetno bogato kulturno nasleđe - naglasio je Stevan Bakić.

Subotica

Privatna arhiva

Noc za pamcenje, Foto: Privatna arhiva

On je goste ukratko upoznao sa Suboticom navodeći da je ona danas, između ostalog, prepoznatljiva kao moderan evropski grad umetnosti. O tome, kako je naveo, svedoče brojni festivali, koncerti, raznovrsni i bogat pozorišni život, koje grad Subotica brižljivo neguje.

- Naš grad je, između ostalog, poznat po Festivalu evropskog filma Palić, jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija u regionu koja je završena u petak, 18. septembra. Na neki način ovaj filmsko–muzički trodnevni doživljaj će biti i svojevrstan produžetak našeg uglednog festivala, a svakako nastavak značajnih umetničkih dešavanja u gradu - kazao je gradonačelnik Bakić.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

Izuzetno se radujem danima koji su pred nama, dodao je gradonačelnik, i podsetio da ne treba zaboraviti da Čaplinova ostvarenja nose jake poruke, itekako aktuelne i danas.

- Nadam se da će se tokom naredna tri dana naši gosti iz Hrvatske upoznati sa šarmom našeg grada, koji će ih osvojiti tako da će poželeti da mu se vrate - rekao je Stevan Bakić.

Subotica

Privatna arhiva

Publika je bila i vise nego zadovoljna Foto: Privatna arhiva

Direktor Zagrebačke filharmonije Mirko Boh istakao je da je njihov slogan u jubilarnoj sezoni 150 godina Zagrebačke filharmonije – "Grlimo vas glazbom".

- Mi samo tako i znamo, muzika je bezvremenska, potrebna je svima, kao i ljubav. Zato mi je drago da smo ovde zajedno sa Čarlijem Čaplinom, čovekom koji duže od veka zasmejava sve generacije. Verujemo da ćemo opet doći u Suboticu, jer se već sad lepo i ugodno osećamo - rekao je Mirko Boh.

Subotičani će, kako u subotu, tako i u nedelju i ponedeljak veče moći da uživaju uz ovaj jedinstveni doživljaj koji pruža projekcija Čaplinovih filmova "Pasji život" i "Mališan", uz muzičku pratnju Zagrebačke filharmonije pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

Pročitajte još: