Srđa Janković
Tanjug
Srđa Janković

Tanjug

Srđa Janković, Foto: Tanjug

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je jutros, pred sutrašnju sednicu kriznog štaba, da je cilj da se analizira situacija, pa će se tek onda videti da li je potrebno nešto menjati kada je reč o merama protiv korona virusa.

Janković je rekao da epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera jer još postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, da su i dalje visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile, a i dalje je značaj broj preminulih na dnevnom nivou.

On je istakao da je potrebno ispratiti situaciju do kraja.

"Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena", poručio je Janković.

On je rekao da je svestan da su neke mere teške za privredu, ali je istakao da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

"Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja", rekao je Janković.

Govoreći o procesu imunizacije, Janković je istakao da je potrebno da to bude što efikasnije.

On je ukazao da, koliko god se uzdali u vakcine, sprečavanje kontakata i maske su i dalje ključ, jer bolest se sprečava tako što se sprečava zaražavanje.

PROČITAJTE JOŠ: