Korona, test
AP/Tanjug
Korona, test

AP/Tanjug

Foto: Tanjug

Nove mere, za razliku od onih koje su najavljene početkom nedelje, sadrže samo male promene.

Povratnici iz rizičnih regiona moraće sada da sa sobom imaju negativan PCR test, nešto aktuelniji nego do sada, ili ako ga nemaju, kao i do sada, moraju u karantin.

Za državljane Austrije, EU, Evropske ekonomske zajednice, Švajcarske, kao i sve osobe koje imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravlja, to znači da će morati da na granici prikažu ne, kao do sada lekarski atest koji nije stariji od četiri dana, već negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od tri dana.

Ako prilikom ulaska oni nemaju PCR test moraju u desetodnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti ako urade PCR test o sopstvenom trošku u Austriji, u roku od 48 sati.

Pročitajte:

Inače, uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14, na 10 dana.

Najavljivani obavezni karantin, bez mogućnosti prekida, uz obavezan negativni PCR test važiće samo za građane takozvanih trećih zemalja.

Inače osobe iz te grupe, kao i do sada, ne mogu bez "pravog i valjanog" razloga da uđe u Austriju, a izuzetak su ona lica koja ulaze u Autriju iz neke zemlje Šengena.

Ta lica moraće na granici da prikažu i potvrdu o smeštaju, u kojem će provesti obavezni desetodnevni karantin.

Za diplomate, sezonsku radnu snagu I negovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju prikazati negativni PCR test i ići u desetodnevni karantin, koji mogu napustiti nakon novog testa uirađenog u Austriji, u slučaju da je negativan.

Takođe I tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja.

U uredbi je navedena i lista rizičnih regiona, koja obuhvata 32 zemlje - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Belorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD I kineska provincija Hubej.

Za osobe koje su od ponedeljka već u inostranstvu nova pravila važiće tek od 1.avgusta.

Preporučujemo: