Miloš Vučević
printscreen/youtube
Miloš Vučević

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Kaže da je pritisak na zdravstveni sistem veliki, a da Dom zdravlja radi 24 sata, bez prestanka.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korona virusa?

 

Proglašenje vanredne situacije je, kako kaže, crveni alarm i jasan znak stanovnicima Novog Sada da je situacija kritična.

Vučević kaže da sprovođenje mera mora biti u kombinaciji apela i seta sankcija, iako poenta nije u kažnjavaju.

- Ne želimo da sprovodimo kažnjavanje, ali ako neko ugrožava sebe, druge i naš zdravstveni sistem, biće sankcionisan. Pored apela očigledno je da moramo imati mogućnost da sankcionišemo one koji ne poštuju odluke – kaže gradonačelnik Novog Sada.

Kada je reč o žurkama i okupljanjima koja su u ovom periodu zabranjena kako bi se sprečilo širenje zaraze, Vučević kaže da mu nije jasno kome se mladi inate, a da okupljanjima i neodržavanjem socijalne distance, mogu da ugroze svoj život i život svojih roditelja.

Crni petak, kaže, ne razume, i dodaje da će nas ovi popusti verovatno skupo koštati, što ćemo videti za sedam do deset dana.

- Ne bih da ulazim u potrošačku euforiju, ali živimo u vremenu kada sve može da se kupi online i stvarno nije bilo potrebe za redovima i kolonama pred radnja, kada se sigurno svi ti proizvodi mogu naručiti preko interneta – kaže gradonačelnik.

Na pitanje hoće li Novosadski sajam postati kovid bolnica, Vučević kaže da to trenutno nije u planu, ali da, po potrebi, može da se realizuje za 24 sata uz pomoć Vojske Srbije.

Kada je reč o investicijama u Novom Sadu, ističe da one nisu stale, uprkos pandemiji koronavirusa.

- Kada je reč o brzoj prugi, počeli su radovi kroz sam grad, ulazimo u poslednju fazu i nadam se da ćemo sledeće godine moći za pola sata da dođemo do prestonice. Rešavamo komunalne probleme, ali su na stolu i dalje velike privredne investicije kao što su fabrika čokolade „Barry Callebaut“. Ona se gradi velikom brzinom i već na proleće ćemo imati proizvode velikog brenda koji će se proizvoditi u Novom Sadu – kaže Vučević. Dodaje da je grad u petoj rundi razgovora sa japanskim „Najdekom“, što znači da je Novi Sad u najužem izboru za buduću destinaciju. Ova investicija bi, kako kaže, predstavljala industrijsku revoluciju jer se radi o moćnoj i velikoj kompaniji.

Vučević je otkrio da je u petak potpisan ugovor o prvoj fazi rekonstrukcije centra grada, objašnjavajući da će on biti potpuno uređen i renoviran.

- Biće novih zelenih površina, mobilijara, klupa, novih delova popločanih granitom, nove rasvete... Biće uređen ambijent ispred Srpskog narodnog pozorišta, imaćemo memorijsku traku koja će se kretati obrisima nekadašnje Jevrejske ulice, i na njoj će, na srpskom i engleskom jeziku, biti ispisani najvažniji datumi u istoriji Novog Sada – kaže Vučević.

Dodaje da su veliki gubici u turizmu, da su otkazani sajmovi, koncerti, festivali, doček Nove godine... Ipak, američki magazin „Forbs“ svrstao je Srbiju na listu pet evropskih zemalja koje treba posetiti nakon pandemije, a Novi Sad je označen kao srpska Atina.

- Ovo je odlična vest i, nadam se, znak da ćemo videti kraj koroni. Sve je stalo i nagoveštaj od Forbsa je znak da se svetlo na kraju tunela vidi i da će se stvari menjati i vraćati na bolje – kaže gradonačelnik za Pink.

Dodaje da je plan da violinista Stefan Milenković bude upravnik Koncertne dvorane, da osmisli program i da bude saradnik u okviru Evropske prestonice kulture.

- Njegov dolazak bio bi snažan poziv našem narodu u rasejanju da u otažbini postoji perspektiva i pozivnica da se vrate svojoj kući – kaže Vučević.

Pročitajte još: