"Oko sokolovo"
Marko Metlaš
Oko sokolovo

Alo.rs

Oko sokolovo, Foto: Alo.rs

Šef operativnog centra Komunalne milicije Nenad Lakić za Tanjug kaže da za razliku od prve dve nedelje, kada je sistem funkcionisao po modelu upozoravanja nepropisnog parkiranih vozača, ove nedelje, kada se ušlo u sistem kažnjavanja, ima duplo manje prekršaja.

"Prve i druge nedelje ideja je bila ideja da svima koji su načinili prekršaje na kućnu adresu šalje upozorenje sa fotografijama kakav su prekršaj napravili, da to više ne rade. Ove nedelje, od 10. avgusta, osetna je razlika i sada ima duplo manje prekršaja. Sugrađani se pridržavaju propisa", kaže Lakić

Kaže da sistem pokriva sve ulice i zone u kojima se kreće, uključujući trotoare, ali i kolovoze.

Visina kazne, ističe Lakić, zavisi od toga na kojoj se površini neko parkira.

"Ako je na pešačkom prelazu kazna je 25.000 dinara, ako je u žutoj traci ili na autobuskom ili tramvajskom stajalištu, 25.000, dok kazna za parkiranje na trotoaru iznosi 5.000 dinara", kaže Lakić.

Oko sokolovo

Facebook / Goran Vesić

Oko sokolovo, Foto: Facebook / Goran Vesić

Novina je, ističe, to što je za parkiranje u ulicama gde se kreću autobusi gradskog prevoza, a gde ne postoji žuta traka, kazna povećana i iznosi 10.000 dinara.

Na pitanje kako je regulisano kažnjavanje stranaca, odnosno vozila sa stranim tablicama, Lakić kaže da ta vozila nisu deo ovog sistema, te da kao i do sada, patrole komunalne milicije, ukoliko uoče nepropisno parkiranje, fotografišu vozilo.

"Ukoliko se pojavi vozač, sankcionišemo ga prekršajnim nalogom na licu mesta, ukoliko se ne pojavi, poziva se ''pauk'' i to vozilo se uklanja", objašnjava Lakić.

Kada je reč o zonskom parkiranju, pa i parkiranju na nedozvoljenim mestima i parking mestima rezervisanim za invalide, Lakić kaže da još nemaju informacije o tome da li će "Oko sokolovo" pokrivati i takva eventualna nepropisna parkiranja, ali, naglašava, sistem ima velike mogućnosti i on može da obuhvata i takve prekršaje.

U prva tri dana od kada je sistem u punom kapacitetu, konstatovano je duplo manje prekršaja, u odnosu na nedelju kada su radili u režimu upozorenja.

"Tada je bilo prosek 700 prekršaja na dnevnom nivou, dok u prvom danu kažnjavanja bilo je preko 300 sankcionisanih vozila, odnosno vozača", dodaje Lakić.

Oko sokolovo

Alo.rs

Oko sokolovo, Foto: Alo.rs

Naglašava da sistem "Oko sokolovo" vidi svako vozilo koje je na ulicama i ističe da sistem ne izuzima sugrađane koje su ostavili svoje vozilo na kolovozu, upalili sva četiri migavca i otišli da završe nešto na dva-tri minuta.

Ovaj sistem, kaže Lakić, registruje sve i baš zbog bahatih vozača i postoji, i dodaje da se polovina prijava građana komunalnoj miliciji odnosi na nepropisno parkiranje.

Kada je reč o fotografijama koji su se prethodnih dana pojavile na društvenim mrežama, a na kojima se vidi da pojedini građani "pokrivaju" tablice svojih automobila kako bi izbegli "Oko sokolovo", Lakić kaže da su već u prethodnom periodu imali najave da će vozači sakrivati svoje tablice.

"Danas smo u Beogradskoj ulici zatekli vozilo koje je imalo prikrivenu jednu tablicu, a zatim i skinutu zadnju tablicu, kako ga sistem ne bi registrovao. Ali, sistem beleži odsustvo tabilice ili prikrivenost i odmah o tome signalizira operativnom centru, koji odmah obaveštava ''Parking servis'' ili Komunalnu miliciju", pojašnjava Lakić.

Današnji slučaj, priča, okončan je tako što je došao ''pauk'', vozilo je odneto do najbližeg depoa, a vozač će, pored kazne za nepropisno parkiranje, morati da plati i troškove odnošenja vozila.

Lakić je naveo da su 93 beogradske ulice, koje su trenutno u sistemu "Oko sokolovo", zapravo najkritičnije saobraćajnice, prema analizama.

"Sugrađanima bih poručio da se regularno parkiraju, da vode računa o bezbednosti saobraćaja tako što neće zagušivati ili ometati saobraćajne trake, da ne blokiraju pesačke prelaze. To je zapravo naš cilj i zadatak od kada smo na ulicama Beograda", zaključio je Lakić.

PROČITAJTE JOŠ: