Šalter, pošta
Alo! / Dejan Briza
Šalter, pošta

Alo! / Dejan Briza

Šalter, pošta, Foto: Alo! / Dejan Briza

Kako kažu u pojedinim javnim preduzećima, situacija u vezi sa korona virusom u Srbiji prati se iz dana u dan i tako se i donose mere, "u dogovoru sa državom i višim instancama, a korisnici će biti blagovremeno obaveštavani o svim narednim koracima".

Praktično, postoji nekoliko opcija i mogućnosti plaćanja "odloženih" računa. Jedna je da računi dođu na naplatu kao dodatak uz prvi mesečni račun nakon ukidanja vanrednog stanja, što je gotovo najmanje verovatna opcija. Druga je da se dug podeli na nekoliko jednakih mesečnih rata koje će se plaćati uz redovne mesečne troškove. Mogućnost je takođe i da se eventualno odloženi trošak plati do kraja godine ili čak da se podeli na 24 mesečne rate, što su iskustva i u pojedinim zemljama u okruženju.

U svim ovim varijantama značajno je da se neće naplaćivati nikakva kamata na kašnjenje. Izvesno je i da postoji nekoliko mogućnosti i da će o njima odluke doneti zajedno kompanije i država.

Račun

Alo / Nenad Vujanović

Račun "Infostana", Foto: Alo / Nenad Vujanović

Takođe, dodaju da će svi korisnici biti blagovremeno obavešteni o tome, kao i da će se ovo javno preduzeće truditi da ni na koji način ne ošteti svoje korisnike.

- Najstariji sugrađani, koji imaju više od 65 godina, svoje račune za mesece februar, mart i april 2020. godine moći će da plate naknadno, po završetku vanrednog stanja i to bez obračunavanja kamate. Tokom trajanja vanrednog stanja nećemo pokretati nove postupke prinudne naplate, pri čemu će se zastati sa sprovođenjem postupaka izvršenja u periodu od 90 dana - objašnjavaju iz Infostana.

Privatne kompanije, poput kablovskih ili operatera mobilne telefonije, za sada nisu izašle sa svojim planovima da olakšaju ili odlože plaćanje obaveza korisnicima. Ipak, većina njih navodi da redovno prate dešavanja i mere koje propisuje ili preporučuje država, i da će se u skladu sa tim i ponašati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će penzionerima možda biti odloženo plaćanje računa i za maj. Kako je rekao, to će zavisiti od daljeg toka aktuelne situacije.

Aleksandar Vučić

Alo!/Vladimir Marković

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Pored novčane pomoći od 4.000 dinara, Vlada Srbije je na ovaj način rešila da pomogne najstarijima i u pogledu plaćanja mesečnih računa za vreme trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa u Srbiji.

U Infostanu napominju i da će svim redovnim platišama starijim od 65 godina tokom trajanja vanrednog stanja biti omogućeno korišćenje popusta od 5, 6 i 7 odsto i subvencija u iznosu 10 do 30 procenata, te niko od navedenih grupa korisnika u ovom periodu neće izgubiti pravo na popuste i subvencije pri plaćanju, bez obzira na kašnjenje.

- Preduzeće će izaći u susret korisnicima i produžiti akciju reprograma duga po okončanju vanrednog stanja, najmanje za dodatnih 90 dana, kako bi svi zainteresovani mogli da reprogramiraju dug po veoma povoljnim uslovima - ističu iz Infostana i podsećaju da sve mere koje će sprovesti preduzeće imaju za cilj da Beograđanima pomognu i da rasterete njihove kućne budžete tokom trajanja vanrednog stanja.