OFPS
Promo
OFPS

Promo

OFPS, Foto: Promo

 

U odgovoru novinarskim udruženjima, nakon što su UNS i NUNS pozvali OFPS da se uzdrži od prinudnih izvršenja naplate dok sudovi ne odluče da li je vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović u pravu ili nije, OPS navodi nije tačno da sudovi još nisu odlučili po zahtevu Kanala 9 iz Novog Sada.

"Organizacija OFPS je izašla u susret Kanalu 9 iz Novog Sada i ponudila zaključnje sporazuma. OFPS nastoji da izađe u susret svim emiterima koji se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji. Ipak, Kanal 9 je premašio sve rokove", navodi se u saopštenju.

OFPS kaže da će opet pozvati Maju Pavlović na sastanak u narednih 30 dana u cilju zakIjuečenja sporazuma i podseća da je jedan sastanak već održan u maju, ali da nije rezultirao zaključenjem sporazuma.

Kanal 9, navodi OFPS, ima neizmirena dugovanja u visini od 3.017.029,35 dinara, i to bez pripadajuće zakonske zatezne kamate i sudskih trogkova, dodajući da ova dugovanja datiraju još od 2014. i 2015. godine.

Iz tog udruženja podsećaju da je TV Kanal 9 iz Novog Sada pred Ustavnim sudom pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti

Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.

OFPS dalje navodi da je, međutim, Ustavni sud prvi put odbacio ovu inicijativu 2016, kao i da je sledeće godine odbacio ponovo podnetu

inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Sporazuma o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.

"Koliko god puta se Maja Pavlović obraćala Ustavnom sudu, neće dobiti odgovor jer na osnovu Stava Ustavnog suda od 5.februara .2009. godine odluke Ustavnog suda su konačne, izvršne i opšteobavezujuće, to ne postoji pravni osnov za podnošenje ustavne žalbe protiv odluke, rešenja, odnosno zakijuečka Ustavnog suda", navodi OFPS.

OFPS ističe da ne naplaćuje nikakav namet, niti taksu, već prikuplja naknadu za svoje nosioce prava na ime emitovanja fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, kao i da vrši naplatu u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima i ratifikovanim međunarodnim ugovorima, koji obavezuju našu državu.

Tarifa na osnovu koje se određuje visina naknade za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, određena je nakon sprovedenih pregovora sporazumno sa udruienjem emitera-Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija-ANEM, na način i u proceduri propisanoj Zakonom o autorskom i srodnim pravima, objašnjava OFPS. Kako precizira, OFPS i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora - PI su sa ANEM-om zaključle Sporazum o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.

OFPS napominje da je ova tarifa jedna od najnižih u regionu, ako ne, kako navode, i najniža.

"Proizvođači fonograma za koje organizacija OFPS prikuplja naknadu oštećeni su za više od 3.017.029,35 dinara zbog neplaćanja naknade od strane Kanala 9 koji je u svom poslovanju de facto iskorišćavao fonograme", navodi OFPS u saopštenju.

Oni smatraju da bi se dopuštanjem i opravdavanjem ovakvog postupanja Kanala 9 u neravnopravan položaj doveli drugi korisnici koji regularno i redovno plaćaju naknadu za iskorišćavanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.

"Takođe, nadležni privredni sud je u nekoliko sudskih postupaka koji se vode protiv Kanala 9 pravnosnažno odlučio i usvojio tužbeni zahtev OFPS. Protiv ovih presuda više ne postoji mogućnost ulaganja žalbe", kaže OFPS.

Oni ističu da će uvek razmotriti eventualne nove inicijative od strane udruženja emitera koje se tiču tarife i napominju da je tarifom propisano da se naknada plaća u procentu od prihoda, kao i da je njom propisan i iznos minimalne naknade, koji se utvrduje prema zoni pokrivenosti.

OFPS ukazuje da određeni emiteri neretko izbegavaju plaćanje naknade u procentu od prihoda, tako što prihode od marketinga ostvaruju preko drugih povezanih firmi koje nemaju dozvolu REM i na takav način vrše zloupotrebe prema kolektivnim organizacijama.

"Za sve vreme tokom kojeg je Kanal 9 izbegavao plaćanje svojih obaveza prema organizaciji OFPS, organizacija je uredno izmirivala svoje poreske obaveze, PDV, koji je Kanal 9 koristio kao odbitak", navodi se u saopštenju. OFPS je izneo uverenje da UNS i NUNS "ne podržava mogućnost da zakoni, propisi i odluke sudova u Srbiji obavezuju sve medije osim Kanala 9".

"Organizacija OFPS sigurna je da udruženja novinara ne mogu da podrže kršenje autorskog i srodnih prava, te Vas još jednom pozivamo da se aktivno uključite u rešavanje problema koje imamo u vezi sa neplaćanjem obaveza novosadske televizije K9 prema našoj organizaciji", kaže se na kraju saopštenja.

Tagovi