Đaci, škola, prvi septembar
Alo!/Masanori Jošida
Đaci, škola, prvi septembar

Alo!/Masanori Jošida

Đaci, škola, prvi septembar, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2019. u Srbiji je skoro 250.000 učenika pohađalo srednju školu.

Jednostavnom računicom lako je utvrditi da je neko iskustvo sa marihuanom imalo skoro 62.500 đaka.

Psihijatar prof. dr Mirjana Jovanović kaže da od 30 odsto đaka koji koriste alkohol, 13 odsto ga koristi vikendom, a oko tri odsto svakodnevno. Duvan koristi 20 odsto srednjoškolske populacije. Što se tiče marihuane, 25 odsto srednjoškolaca je probalo travu, dok je osam odsto redovno duva. Neku drugu drogu probalo je deset odsto tinejdžera, a jedan odsto je redovno koristi.

Psihijatar prof. dr Aleksandra Dickov navodi da je istraživanje pokazalo da mladi nisu informisani o psihoaktivnim supstancama, a u svet narkomanije, kako kaže, lakše je ući ukoliko se ne zna koje su posledice.

- Stepen informisanosti mladih o drogama veoma je nizak. Informacije o psihoaktivnim supstancama 50 odsto mladih dobija od svojih vršnjaka - kaže Dickov za Tanjug i dodaje da je istraživanje pokazalo da čak 75 odsto mladih smatra da konzumiranje marihuane ne utiče na procese pamćenja i intelektualne kapacitete.

- Takođe, mladi ne znaju koje su kasne posledice uzimanja ekstazija, kokaina. Smatraju da su sintetičke droge bezopasne, manje opasne od prirodnih droga. O štetnim posledicama na centralni nervni sistem i mentalne bolesti stepen neinformisanosti ide do 90 odsto - naglašava Dickov.

Preporučujemo i:

Istraživanje je pokazalo da bi se samo trećina srednjoškolaca roditeljima obratila za pomoć ukoliko imaju problem. Oko 45 odsto se izjasnilo da ima lošu komunikaciju sa roditeljima, da ih oni ne slušaju dovoljno tvrdi više od 70 odsto, 12 odsto mladih kaže da su bili psihički, a osam odsto fizički zlostavljani.

Droga uništava šansu za uspeh dece

- Tinejdžersko doba je veoma važno. To je doba razvoja mozga, instaliranja iskustva i učenja, tranzicija ka odraslom dobu. Vrlo je važno i da znamo da psihoaktivne supstance narušavaju procese učenja, kognitivne sposobnosti, da narušavaju emocije i ultimativno uništavaju šansu za uspeh ovakve dece - kaže psihijatar prof. dr Mirjana Jovanović.

Roditelji, razgovarajte sa svojom decom

Jovanovićeva ističe i da je važno da roditelji imaju proaktivan stav i da nije dovoljno samo da pričaju deci, već da podstaknu dijalog sa njima, da saznaju kako se deca osećaju, da li su nezadovoljni, da li im je dosadno, a ne samo šta misle o drogama.

Činjenice

- Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji sprovedeno je onlajn.

- Istraživanjem je obuhvaćeno 3.488 učenika uzrasta od 14 do 18 godina u 45 srednjih škola.

- Istraživanje je sproveo Institut društvenih nauka u Beogradu u saradnji i uz podršku, između ostalih, i Ministarstva zdravlja.

Pročitajte još: