Jasmina Subin pre četiri godine Kikindu zamenila salašem na Bašaidskom drumu Otišla iz grada da uzgaja koze i ovce

Jasmina Subin (59) iz Kikinde napustila je pre četiri godine grad i otišla da živi na jednom od retkih preostalih salaša na Bašaidskom drumu kod Galada. I nije se pokajala.

Jasmina Subin
Jasmina Subin, Foto: M. Obadić

Zajedno sa svojim partnerom Otom (63) uživa u seoskom miru, ali i radu na salašu, gde uzgaja koze, ovce, guske, ćurke, patke i kokoške.

Jasmina je svojevremeno bila preduzetnik, a na veliku životnu promenu odlučila se nakon odlaska u penziju.

- Povratak prirodi za mene je bio i povratak sebi. Odrasla sam na salašu i imala sam priliku da ga osetim i udahnem prirodu punim plućima.

To što ovde možete da doživite, ta divna svitanja, povečerja, životinjski i biljni svet, mirise koje priroda pruža, u gradskoj vrevi ne možete nikako - ističe naša sagovornica.

Za Jasminu život na salašu ima mnogo prednosti, a seoski mir kaže da ne bi menjala ni za šta na svetu. Svakodnevni ritam diktiraju joj obaveze u ogromnom dvorištu - valja nahraniti koze, ovce, pokupiti kokošija jaja, skuvati, nabrati travke...

- Sve sami proizvodimo. Počeli smo od dva papagaja koje smo dobili kad smo se doselili ovde. Vremenom smo kupili piliće i inkubator da ih sami izležemo. Nekako se prirodno nadovezalo da nabavimo i guske, ćurke, patke, pa prase, četrdesetak koza i dvadesetak ovaca - nabraja Subinova pravo životinjsko carstvo koje gaji na salašu.

Jasmina Subin
Jasmina Subin, Foto: M. Obadić

Za život na salašu, kaže naša sagovornica, treba biti snalažljiv i imati dušu da osluškuješ prirodu.

- Često me pitaju kako živim kad nemam prodavnicu. Mi živimo u skladu s prirodom i tako se hranimo. Sve travke sakupljam, za čaj i ishranu, koprivu, maslačak, zovu… Šta god priroda daje, mi uzimamo, ali joj i vraćamo, jako je poštujemo. I to je taj spoj koji stvarno treba doživeti. Ovde se dešavaju čuda kojih u gradu nema - navodi Jasmina.

Protivgradni strelac

Jasmina Subin se već četiri godine, između ostalog, bavi i protivgradnom zaštitom.

Jasmina Subin
Jasmina Subin, Foto: M. Obadić

- Na stotinak metara od salaša je protivgradna stanica. Osluškivanje prirode nije za mene ništa novo, samo što sada više gledam u nebo i prilikom nevremena očekujem poziv iz radarskog centra koji mi daje koordinate za intervenciju - priča Jasmina.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi