supermarket,kasir,prodavnica
Shutterstock
supermarket,kasir,prodavnica

Shutterstock

supermarket,kasir,prodavnica, Foto: Shutterstock

Zbog koronavirusa počeli smo da se pridružavamo preventivnih mera koje pomažu u suzbijanju širenja virusa. Te mere uključuju redovno pranje ruku, održavanje fizičke distance i nošenje zaštitne maske.

Iako je vakcinisanje protiv covida-19 u toku širom sveta, još uvek ne bi trebalo u potpunosti da se opustimo. Potrebno je i dalje da se pridržavamo određenih higijenskih navika, a nekoliko je glavnih higijenskih saveta kako biste se zaštitili od virusa ili bakterija.

Naime, jedan od najprljavijih predmeta koji se nalazi u prodavnicama je korpa za proizvode. Ove korpe prepune su bakterija. Za razliku od drugih predmeta koje kupci često dodiruju, korpe za namirnice imaju najveći potencijal prenosa bakterija od jedne osobe do druge.

Stručnjaci navode da je manja verovatnoća da se ručke korpe redovno čiste, a čak i kada se dezinfikuju, teško je to učiniti temeljno.

Na korpama postoje mesta na kojima se klice mogu lako zavući i do kojih je teško doći čak i prilikom čišćenja. Nemoguće je da trgovac očisti svaku pukotinu na korpama.

Kako biste se zaštitili od klica, preporučuje se korišćenje kolica za kupovinu umesto košara. Koristeći antibakterijske maramice možete lako obrisati ručku kolica.

Kad završite s kupovinom, dezinfikujte ruke. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savetuje da koristite dezinfekciono sredstvo koje sadrži najmanje 60% alkohola.

Čak i kad pandemija završi, imajte ove savete na umu jer će vam pomoći da se zaštitite od klica, virusa i bakterija kojima možete biti izloženi.

PROČITAJTE JOŠ: