9 KLJUČNIH TAČAKA Ove lokacije će od sada biti od velikog značaja u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do pre nekoliko meseci i da je danas počeo obilazak postojećih 22 PCR laboratorije širom Srbije za korona virus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

Srbija Mapa Karta Srbije
Srbija Mapa, Foto: Shutterstock

Želimo da se još bolje spremimo za jesenji i zimski talas koronavirusa, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

"Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu", dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

Ana Brnabić
Ana Brnabić, Foto: Alo.rs

"Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižiemo kapacitete za pcr testiranje što je ključ borbe protiv korona virusa".

"Zaista očekujemo smirivanje situacije, ali to zavisi od svih nas i od toga koliko se pridržavamo mera prevencije. dugujem veliku zahvalnost građanima ozbiljno shvatili zajedno se borimo i najveći broj građana se odgovorno ponaša", kazala je ona. Izvinila se u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića što nije mogao da prisustvuje konferenciji danas i navela da će on prisustvovati u petak na konferencijiji u 15 časova.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi