Krizni štab
TANJUG/ RADE PRELIC
Krizni štab

TANJUG/ RADE PRELIC

Krizni štab, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Koje će biti nove mere koje će važiti do kraja nedelje i kakve rezultate je dao jedan vikend bez kafića i ugostiteljskih objekata, zvanično će biti objavljeno sutra nakon nove sednice Kriznog štaba. Odluka za koju se zna da sigurno ostaje na snazi do petka je nastava na daljinu u svim srednjim školama.

Kako nezvanično tvrde iz Kriznog štaba, radno vreme tokom ove nedelje će biti skraćeno, ali mora da se izvaga da li je najbolje da to bude do 14, 15 ili 17 časova, kako bi se izbegao kontraefekat i stvaranje gužvi u objektima, ali istovremeno koliko-toliko sačuvala privreda.

Prema pojedinim najavama, postoji šansa da za vikend svi ugositeljski objekti budu zatvoreni 48 sati, ali očekuje se da će takav predlog naići na veliko protivljenje jednog dela Kriznog štaba.

Mere su u redu i nije potrebno dodatno ih poooštravati vanrednim stanjem niti policijskim časom koji definitivno u ovom trenutku neće biti uvedeni. Ipak, mere moraju da se sprovode duže od ova dva dana i zbog toga će se zatražiti da odluke budu donete na nedeljnom nivou, tvrde iz Kriznog štaba.

"Sutra se mora doneti odluka za više dana i onda će se pratiti situacija. Skraćeno radno vreme kafića i ugostitelja ćemo sigurno zatražiti, ali ostaje da se vidi do kog vremenskog perioda će kafići raditi, tu treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Jedni smatraju da je je dovoljno da rade do 14 časova jer će tako mnogo manji broj ljudi odlaziti u kafiće, dok drugi misle da je 17 ili 18 časova bolja opcija kako bi se izbegle gužve u istom periodu dana", kažu nezvanično iz Štaba.

Pojedini članovi Kriznog štaba koji nisu iz medicinskog dela, sutra će zatražiti da se nikakve nove mere ne donesu, već da sve ostane kako i jeste.

"Smatra se da je dovoljno da se mere poštuju i da nove ne treba donositi. To zaista i jeste tako, ali manjak kontrole nas u tome sprečava. Kontraproduktivnost i stvaranja gužvi kada je radno vreme skraćeno jeste jedan od problema, ali lekari su stava da je to svakako manje zlo nego da su kafići otvoreni i da rade normalno", kaže naš izvor iz Štaba.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović, Foto: printscreen

Da podsetimo, danas je član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona prof. dr Branislav Tiodorović rekao da je neophodno još jedno skraćenje na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

"Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati ", rekao je dr Tiodorović.

Kako je najavio verovatno nas sledećeg vikenda očekuje celodnevno zatvaranje i u subotu i u nedelju.

"Znam da se to mnogima neće svideti ali moramo da presečemo, da izdržimo barem sedam dana da bi situacija bila pod kontrolom i da bi mogli da živimo i radimo opuštenije", rekao je on.

Pročitajte još: