Branimir Nestorović
Alo!/Ognjen Radošević
Branimir Nestorović

Alo!/Ognjen Radošević

Branimir Nestorović, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Ako sagledamo celokupnu zdravstvenu situaciju u svetu, koji alternativni metod za jačanje imuniteta preporučujete?

- Ima mnogo načina za podizanje imuniteta. jedan je šetnja na hladnom vazduhu, u trajnju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta nedeljno morska riba. po mogućnosti pečena.

U uslovima svetske epidemije korona virusa, kakav savet biste dali našim čitaocima za jačanje psihičkog zdravlja?

- Definitivno znamo da psihički stres dodovdi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem.

Koja tri narodna leka biste preporučili našim čitaocima za jačanje imunog sistema?

- Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah. Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za njega.

Da li svojim pacijentima preporučujete neke alternativne metode lečenja i u koju medicinu najviše verujete pored tradicionalne medicine?

- Verujem da sve što pomaže treba da se koristi. Ako postoji efikasan lek, zašto ga ne koristiti. Ako neka biljka ima odlične efekte, na primer imela u regulisanju šećera, kao imunostimulator i antikarcinogena biljka, zašto je ne korsititi.

Da li vaši pacijenti veruju u alternativnu medicinu i savete koje im dajete?

- Imam dobar odnos sa pacijentima, tako da mi govore šta koriste. Ogroman broj koristi neku od metoda alteranativne i komplementarne medicine, ali se plaše da do kažu svom lekaru. Poslednjih godina je eksplodirala upotreba homeopatije, kao i kvantne medicine.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

N.N

02.01.2021 02:54

Bunike su za tebe..

DEJAN

05.01.2021 14:49

RIJALITI IGRAC...